View Single Post
Stary 28-07-2016, 21:35   #1
slawomirro
ford::professional

Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Climatronic, szukanie utrudnienia w pracy trybu AUTO

Sama klimatyzacja działa dobrze, chłodzi efektywnie. Ja reguluję siłę nawiewu - ręcznie chłodzi jako powinna.

Nie działa jednak efektywnie w trybie automatycznym. Tzn nie do końca poprawnie reaguje na żądaną temperaturę, wieje niekoniecznie mocno i wydajnie.
Np na zwenątrz jest +30*C. Ustawiam tryb AUTO i żądaną temperaturę +21,5*C. Chłodzi, ale jakby nie czujniki źle działały.

I teraz tak. Dowiedziałem sie że są trzy czujniki (może więcej, ale o trzech wiem). Czujnik nasłoneczenia zlokalizowany na górze deski rozdzielczej tuż pod przednią szybą. Odpowiada on za siłę chłodzenia, jeśli świecie słońce chłodzi/grzeje bardziej lub mniej klimatyzacja/ogrzewanie.

Poza tym jest czujnik temperatury zewnętrznej gdzieś na zderzaku i temperatury wewnętrznej w panelu climatronika na dole.

Stawiam na czujnik nasłonecznienia lub temp wewnętrznej, albo to zupełnie coś innego, tylko co? Niemniej w trybie AUTO dopiero jak ustawię niską temperaturę, np max 20*C, to chłodzi mocno i dobrze. I może tak w przedziale LOW-20*C chłodzi dobrze, powyżej chłodzi słabo, nigdy nie włącza się wentylator na max, nawet jak w AUTO stoi w upale na parkingu i wewnątrz jest ukrop. Zawsze pracuje max na 2/3 siły nawiewu.

Czujnik zewnętrznej temperatury raczej pokazuje dobrze, mając porównanie z klimą automatyczną w Kii Ceed i zwykłym termometrem elektronicznym różnice są góra 1-2*C.

btw Self-test climatronika nie wykazuje żadnych błędów, robiłem go (kombinacja klawiszy na panelu, testuje się, kalibruje i w razie czego wyświetla co jest nie tak). Nic nie znalazł, co by system widział. A jednak ten system nie domaga i nie pracuje właściwie nie rejestrując prawdziwego nagrzania samochodu. Tylko co się mogło stać?

Ostatnio edytowane przez slawomirro ; 29-07-2016 o 01:48
slawomirro jest offline   Odpowiedź z Cytatem