Jaki jest wpływ sprężarki klimatyzacji na ciepły i zimny nadmuch?
Cześć Wszystkim,
Mam nurtujące mnie pytanie, na które nie znalazłem tu odpowiedzi. Posiadam w swojej Foce MK1 przedlift manualną klimę, która sprawuje się bez zarzutów - szybko i mocno schładza i działa ok. Problemem jest to, że od 2 lat cieknie mi ze sprężarki taki zielonkawy płyn. Raz mocniej, raz słabiej, raz wogóle. Zauważyłem, że nawet jazda z klimatyzacją (włączony przycisk AC) róznie wpływa na te wycieki...
Nie lubię klimatyzacji, bardzo rzadko jej używam, prawie w ogóle, nawet w upały wolę otworzyć wszystkie okna, dlatego nie specjalnie, a raczej w ogóle nie chcę inwestować w nową sprężarkę czy regenarację/naprawę obecnej. Nie mam też ustawionego praktycznie nigdy nadmuchu w pozycji "tylko na przednią szybę", ponieważ wiem, że wtedy sprężarka zawsze się uruchamia.
Moje pytanie jest takie, czy sam chłodny i ciepły nadmuch standardowy (bez włączonego przycisku AC) przy załączonej dmuchawie, będzie działał, jeśli ta sprężarka padnie mi całkowicie? Czy ona opowiada tylko za znaczne schłodzenie przy załączonym przycisku AC?
Pytam dlatego, bo nadmuch ciepły zwykły bym potrzebował czasami do odparowania szyb, z zimnego mógłbym nawet zrezygnować ;-)
|