View Single Post
Stary 29-07-2016, 21:45   #10
Szymon80
ford::amateur

Imię: Szymon
Model: C max II
Silnik: 1,6 125.
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Focus MkII - Jaki silnik, rozterki świeżaka

Cytat:
Napisał paszczak85 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witajcie,

jestem totalnym świeżakiem jeśli chodzi o zakup "pierwszego" auta, ale mam cichą nadzieję, że z waszą pomocą trochę mi się rozjaśni. Do rzeczy.

Mam do dyspozycji ok 20k zł na zakup dowolnej marki 5drz HB. Po przeczytaniu b. wielu stron wiem że powinna to być benzyna. Nie sądzę abym był w stanie przekroczyć 10k km/rok. Przemieszczam się głównie w Warszawie na raczej małe odległości +/- 15-20km, raz na miesiąc wyjazd do Lublina i pewnie 1 góra 2 wyjazdy wakacyjne trochę dalej. Więc zapewne zasilanie auta z Pb...

Mi osobiście Foka Mk2 bardzo się spodobała, ale teraz rzesze "znajomych" odradzają bo "Ford ****o wort" i rdzewieje i w ogóle się psuje.

Jakie są za i przeciw (pomijając zawieszenie bo to raczej pewne że jest dobre)

Jaki silnik celować? Nie ukrywam że co do 1.6 nie jestem całkiem przekonany, chciałbym czasem kogoś wyprzedzić w miarę dynamicznie (aktualną Corsą B 1.2 16V najpierw rysuję sobie schemat ataku i wysyłam gołębia pocztowego że będę wyprzedzał)

Czy warto szukać 1.8?

Czy za 20k PLN jest sens szukać wersji po lifcie?

Z góry dzięki za dobre rady i pomoc!
1.6 daję radę jeśli ktoś jest spokojnym kierowcą. Silnik bezawaryjny, nie bierze oleju. U mnie utrzymanie sprowadza się tylko do wymiany materiałów eksploatacyjnych.
Pewnie chciało by się mieć silnik 2.0 ale strasznie ciężko trafić na coś przyzwoitego...
Szymon80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem