Cytat:
|
Nie chodziło mi o żadne teorie spiskowe tylko o wyjaśnienie tej "ciekawostki". Poczytałem wątek o niedoskonałościach nawigacji i widzę, że ludzie piszą, że w innych miejscach nawigacja próbuje prowadzić drogami, których jeszcze nie ma a za to drogi, które są od jakiegoś czasu na mapach nawigacji są niewidoczne. Czyli "awansem" wbito już np. ten nowy odcinek A1 a ja trafiłem na moment, kiedy już był otwarty. Gdybym jechał np. w maju to natrafiłbym na "mur" i musiał korzystać ze znaków lub Google Maps.
Kompletnie bez sensu ale to wyjaśnia całą sprawę.
|
Bez sensu jest, dlatego dziwie sie ze ktos woli nawi fabryczna od rozwiazan typu PNA czy PDA. Szczegolnie te ostatnie w polaczeniu z ciaglym polaczeniem internetowym daja to co zadna mapa fabryczna nie dostarczy. Przynajmniej dopoki nie bedzie aktualizowana online.
A odpowiedz czemu tak jest jest bardzo prosta. O ile zaklada sie ze mapy PNA/PDA sa aktualizowane czesto, o tyle map w samochodach nikt nie aktualizuje co pol roku. Wiec producent wychodzi z zalozenia ze lepiej do mapy dodac drogi ktore beda otwarte dopiero za rok niz jej nie dodawac w momencie wydania mapy. Taka mapa bedzie uzywana powiedzmy 5 lat, a wiec mozna powiedziec ze bedzie aktualna 4 lata. Bez tej drogi by byla 4 lata nieaktualna.