View Single Post
Stary 30-07-2016, 22:21   #735
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Jaki to model nowa nawigacja 8 calowa ?

Cytat:
Napisał krootki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie chodziło mi o żadne teorie spiskowe tylko o wyjaśnienie tej "ciekawostki". Poczytałem wątek o niedoskonałościach nawigacji i widzę, że ludzie piszą, że w innych miejscach nawigacja próbuje prowadzić drogami, których jeszcze nie ma a za to drogi, które są od jakiegoś czasu na mapach nawigacji są niewidoczne. Czyli "awansem" wbito już np. ten nowy odcinek A1 a ja trafiłem na moment, kiedy już był otwarty. Gdybym jechał np. w maju to natrafiłbym na "mur" i musiał korzystać ze znaków lub Google Maps.
Kompletnie bez sensu ale to wyjaśnia całą sprawę.
Bez sensu jest, dlatego dziwie sie ze ktos woli nawi fabryczna od rozwiazan typu PNA czy PDA. Szczegolnie te ostatnie w polaczeniu z ciaglym polaczeniem internetowym daja to co zadna mapa fabryczna nie dostarczy. Przynajmniej dopoki nie bedzie aktualizowana online.

A odpowiedz czemu tak jest jest bardzo prosta. O ile zaklada sie ze mapy PNA/PDA sa aktualizowane czesto, o tyle map w samochodach nikt nie aktualizuje co pol roku. Wiec producent wychodzi z zalozenia ze lepiej do mapy dodac drogi ktore beda otwarte dopiero za rok niz jej nie dodawac w momencie wydania mapy. Taka mapa bedzie uzywana powiedzmy 5 lat, a wiec mozna powiedziec ze bedzie aktualna 4 lata. Bez tej drogi by byla 4 lata nieaktualna.