View Single Post
Stary 31-07-2016, 17:24   #6
Pufcio
ford::beginner

Model: Fiesta
Silnik: 1.8 TDdi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: 1.8 tddi 2002r pompa wtryskowa błędy P1664 i P1564

Cytat:
Napisał Elektroda1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czytałam trochę na ten temat i zauważyłam, że jedni to potwierdzają, że pompa może uszkadzać sterownik, ale są też wypowiedzi, że to bzdura i że to jest naciąganie klienta na mega koszty.
I to jest prawda, wbrew temu co np. kolega sado28 twierdzi. Jeśli korpus pompy jest zmęczony (czytaj: na elektrozaworze osadzają się opiłki), to możesz co tydzień wymieniać/regenerować sterownik, aż w końcu, po którejś wymianie, auto nawet nie odpali, tylko od razu spali tranzystor.

Jeśli auto gaśnie podczas jazdy, to oznacza że do wysterowania zaworu podczas normalnej pracy potrzebna jest zbyt duża ilość prądu, ergo zawór dawki niedomaga. A jeśli niedomaga, to najpewniej jest zabity opiłkami korpusu.

Metoda, żeby to sprawdzić, jest jedna. Demontaż zaworu i sprawdzenie, czy są na nim opiłki. Jeśli są, pompa jest bezwarunkowo do regeneracji. Zauważyłem, że metoda "a, to sterownik zrobimy i będzie dobrze" jest praktykowana nader często i mało kto zaprząta sobie głowę stanem zaworu i samego korpusu, co skutkuje tym, że ludzie regenerują je co chwilę, a po którymś razie puszczają auto, dopóki jeździ i "niech się inny martwi".

Na Śląsku regen to koszta rzędu 1500zł, wraz z naprawą sterownika i wymianą zaworu dawki. U mechanika za montaż/demontaż płaci się między 200 a 500zł (zależy gdzie się trafi, ale im drożej, tym często gorzej - to oznacza tyle, że nie wiedzą jak to zrobić dobrze i szybko, i schodzi im na to kilka godzin, podczas gdy obeznany, jeśli się pospieszy, ściągnie pompę w 2-2,5 godziny i w drugie tyle założy).

Jako że przebieg w swoim aucie mam pewny, to mogę zapewnić, że okolice ćwierć miliona to max jaki pompa wytrzyma. U mnie padła gdzieś przy 230 tysiącach, więc opinie o "milionach" są wyssane z palca. Wszystko co napisałaś, przechodziłem sam (Jaszczur świadkiem). Miałem wymieniane sterowniki, miałem wymieniony zawór, gdy stary dosłownie umarł i wiem, że przy łuszczącej się pompie na nowym (używanym, działającym) zaworze jesteś w stanie przejechać kilkaset kilometrów. Im dłuższa trasa, tym lepiej, bo sterowniki umierają głównie przy rozruchu, a jeśli się kończą podczas jazdy, to patrz wyżej.