Temat: [S-MAX 2006-2015] Woda we wnętrzu po stronie pasażera
View Single Post
Stary 01-08-2016, 08:07   #61
mkozzi
ford::beginner

Imię: Marek
Model: S-max
Silnik: 2,0 + LPG
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Woda we wnętrzu po stronie pasażera

Żeby woda zbierała się gdziekolwiek musi być spełniony jeden warunek - ilość wody odpływającej musi być mniejsza niż tej, która dopływa (kondensuje), prosty bilans. Jeśli przytkany jest w jakimś stopniu odpływ i woda nie odpływa na bieżąco - może zdarzyć się tak, że w upalne i wilgotne dni kiedy klima pracuje na zwiększonych obrotach i kiedy mamy sporo wilgoci w powietrzu, ilość wody kondensująca jest większa od tej, która odpływa (bo właśnie przytkana jest rurka). Efekt jest taki, że wody mamy coraz więcej - przybiera. U mnie z pewnością tak było - miałem do połowy mokry filtr. Dno parownika jest przechylone w stronę odpływu, a sam parownik znajduje się za filtrem (biorąc pod uwagę przepływ powietrza). Woda spływa w dół a przepływ powietrza będzie "porywał "wodę tzn. wymuszał jej przepływ za parownik a nie w przeciwnym kierunku. Jeśli rurka ma odpowiednią przepustowość całość skroplin powinna odpływać pod auto. Tak to powinno wyglądać w teorii, chyba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. I u mnie tak było. Bardzo możliwe, że u innych może być inaczej - widziałem różne cuda. Tak czy siak przedmuchałem rurkę i nie mam już problemu.
mkozzi jest offline   Odpowiedź z Cytatem