Cytat:
|
Dziękuję za odpowiedzi.
Wczoraj jeszcze czytałam i znalazłam taki post na innym forum:
"zajmuję się regeneracją sterowników PSG5 pomp wtryskowych bosch. Panowie, nie ma możliwości uszkodzenia tranzystora przez zacierający się tłoczek przestawiacza kąta wtrysku, po prostu mechanika pompy nie uszkadza elektroniki, stan elektroniki nie ma nic wspólnego ze stanem mechanicznym pompy. "
|
I generalnie to jest racja. Jest armia ludzi, którzy twierdzą, że to przestawiacz kąta jest winny paleniu się sterownika, podczas gdy jest on podłączony do zupełnie innego obwodu w innej części płytki i nie ma żadnego kontaktu z tranzystorem sterującym elektrozaworem dawki. Samo stwierdzenie, że "mechanika pompy nie uszkadza elektroniki" (wyciągnięte z kontekstu) nie jest prawdą, a niestety ludzie często wycinają z całej wypowiedzi fragmenty, i potem krążą legendy nt. tego czy coś się psuje czy też nie.
Cytat:
|
Autorem jest ten elektryk, który naprawiał auto jednemu z Panów tu się wypowiadających. Rozmawiałam dziś telefonicznie z tym Panem i potwierdził, że absolutnie się sterownik od pompy nie psuje. Poza tym podobno jak siada pompa, to jest problem z odpaleniem auta i z obrotami, a u mnie nie zaobserwowałam takich rzeczy, auto jeździło normalnie, aż nagle stanęło.
|
Nastawnik kąta sterownika nie zepsuje, nie ma szans (co on potwierdza). Klękający zawór dawki już może (o czym tu nie jest wspomniane, widać że tekst jest pisany ewidentnie pod kątem ludzi, którzy łączą ów tranzystor z przestawiaczem kąta).
Cytat:
|
Facet daje roczną gwarancję, a naprawa kosztuje 300zł. Dzwoniłam też do serwisu Bosha i oczywiście powiedziano mi, że sterowników sie nie naprawia tylko wymienia na nowy i że padł od pompy, koszt ok. 2000zł...
Myślę, że jednak zaryzykuję i oddam ten sterownik do naprawy, kolega powiedział, że postara się wykręcić mi sterownik i że może by odkręcił też ten zawór, żeby zobaczyć w jakim jest stanie.
|
Sterownik jak najbardziej nadaje się do naprawy, to nie podlega dyskusji. Jeśli auto stanęło, to tranzystor umarł. Czy to sam, czy za pomocą zaworu dawki, nie ma znaczenia, ważne że jest do wymiany. Cena, zważywszy na roczną gwarancję, jest w porządku. Natomiast kwestią nadrzędną jest to, czy korpus pompy pomału nie klęka, stąd mój nacisk, by to sprawdzić i nie narażać się na dodatkowe koszta związane z płaceniem po wielokroć za naprawę sterownika.