View Single Post
Stary 01-08-2016, 14:37   #14
1floyd
ford::advanced

Model: fokus / VW Polo
Silnik: 1,8 TDDI / 1,2 benz
Rocznik: 2002 /2003
Domyślnie Odp: 1.8 tddi 2002r pompa wtryskowa błędy P1664 i P1564

Ok 1,5 roku padł mi sterownik. Przy przebiegu 140tys. Pewny bo kupiłem auto w rodzinie z pełną dokumentacją serwisową. Dałem do naprawy. Wymieniono sławny tranzystor. Auto jeździło jak nowe przez 5 m-cy. Znowu padł sterownik. Odesłałem do naprawy bo był na gwarancji. Dostałem odpowiedź że naprawią ale odpłatnie, bo przyczyną jest uszkodzony zawór. Lekko się wkurzyłem, poprosiłem o zwrot sterownika. Jako że potrzebuję pewnego auta po wszystkich za i przeciw podjąłem decyzję o pełnej regeneracji pompy. Wysłałem ją do serwisu Boscha w Krakowie. Koszt spory bo prawie 3tys zł. Ale dali dwa lata gwarancji bez limitu kilometrów. Mechanik jak ją zobaczył po regeneracji powiedział że widział sporo pomp regenerowanych, ale tak zrobioną to widzi pierwszy raz. Jak nowa. Nowy korpus, sterownik, zawory sterujące. Do tego wykresy z kalibracji. Obecnie mam przejechane po regeneracji 80 tys. Silnik pracuje cichutko równo prawie nie kopci. Wiadomo jak depnę puści bąka, ale żadnej zadymy. Koszt spory ale coś za coś.