Odp: Czy mechanizm wycieraczki z Fiesty po lifcie pasuje do tej przed liftem?
Okazało się, że zakupiony mechanizm z nowszej Fiesty był uszkodzony i dlatego tak dziwnie się zachowywał.
Po naprawie działa prawidłowo, a więc wygląda na to, że mechanizm z nowszej Fiesty (prawie na pewno) pasuje do starszej.
Jedyna różnica jaką zauważyłem jest w czarnej blasze, która mocuje mechanizm do karoserii. Obie mają wystające dynksy, tylko każda w innym miejscu. Po wycięciu tego dynksa nowsza blacha pasuje jak ulał do starszej Fiesty.
A co było uszkodzone? Wewnątrz mechanizmu na takiej pokrywce znajdują się trzy miedziane piny, które ślizgają się po metalowych szynach umieszczonych w plastikowym kole zębatym. Jeden z nich był wyłamany, a w plastikowym odcinku ww. szyny była wytopiona dziura na ćwierć paznokcia. To nie mogło działać.
Naprawa polegała na tym, że ze starszego mechanizmu wziąłem części z tym plastikowym kołem zębatym oraz miedzianymi pinami (na oko wyglądały tak samo jak w nowszym mechanizmie), a z nowego całą resztę.
Teraz wszystko działa dobrze, a może jakby sprawniej.
Jako ciekawostkę mogę podać, że w serwisie Forda w Gdańsku nowy mechanizm wycieraczek bez silnika kosztuje 817,95 zł, a sam silnik 981,54 zł. Sporo.
Ostatnio edytowane przez Rezyder ; 02-08-2016 o 11:38
Powód: Kombinacje z obrazkami
|