Odp: Mondeo HEV, czyli hybryda
Witam wszystkich ( to mój pierwszy post na forum ) . Jeżeli ktoś jest zainteresowany informacjami z eksploatacji Mondeo Hybrid Energy chętnie się podzielę - od ponad pół roku eksploatuję i to w 90% na samym buforze ładowanym z sieci.
Co do skrzyni i jej niby głośniejszej pracy na poszczególnych biegach to iluzja. Przynajmniej w Energy w skrzyni są tylko dwa "generatoro-silniki" 3-fazowe - jeden spięty z silnikiem spalinowym sprzęgłem stałym wytłumiającym drgania . Drugi napędzający bezpośrednio układ różnicowy. Ich role jak się domyślacie są zamienne . Do tego na zewnątrz jest mała elektryczna pompka oleju do chłodzenia wyżej wymienionych i smarowania łożysk . zmieniając biegi ruszacie tylko pozycjonerem elektrycznym z blokadą
P. eCVT to nie jest skrzynia biegów - to wraz z sterującym tym inwerterem układ przeniesienia napędu rodem z lokomotywy spalinowej. Nie ma tam kół zębatych (może poza jednym malutkim) - łańcuchów,wariatorów itd.
Jeżeli kogoś interesuje Energy chętnie opowiem w miarę swojej wiedzy i doświadczeń.
I proszę nie hejtować , że akurat na Podlasiu są dwa na sprzedaż . Wkurza mnie najzwyczajniej totalna nieznajomość i niechęć do "nowego" wśród użytkowników aut.
Na szczęście trafiłem tu gdzie cokolwiek rozsądnego można odnaleźć.
Pozdrawiam serdecznie
|