View Single Post
Stary 02-08-2016, 09:44   #41
spajk
ford::beginner

Model: S-max
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: Stłuczka, jaka wycena?

Cytat:
Napisał kuba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Swoją drogą nie rozumiem dogadywania się na kasę "ma miejscu" - dasz gościowi z 500-600 zetek do kieszeni i zapominacie o sprawie - to jest totalnie nieopłacalne dla SPRAWCY - tracisz 10 % zniżek z OC i nawet przy dwóch autach zarejestrowanych na siebie, to się po prostu nie kalkuluje - bo w przyszłym roku z racji kolizji zapłacisz tylko 10% za OC więcej, co da Ci kilkadziesiąt złotych na rok.

Rozumiem sytuację gdzieś ktoś np. Cię dosłownie dotknie i w zasadzie nie ma śladu, wtedy nie ma sensu bić piany- bierzesz od sprawcy numer telefonu gdyby jednak coś wyszło i "puszczasz" go do domu- sam tak miałem kilkukrotnie będąc po obu stronach medalu.
Jak ktoś ma 4 samochody i OC w PZU i miał tyle stłuczek że ma stawkę 130% to pokolejnej szkodzie będzie miał 200% - wtedy trzeba to policzyć.

W większości przypadków ludzie chyba nie liczą tylko po prostu nie chcą tracić zniżek bo wszędzie się mówi o utracie zniżek, albo myślą że stracą zniżki na cały pakiet ubezpieczeń co przy AC na okrągłą sumkę może stanowić już kilka stówek. Trzecia rzecz - po szkodzie z OC nie można już powiedzieć "nigdy nie spowodowałem szkody z OC" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał Filuś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kwestionuje i bede to robil.
Bo znam wartość aut, części oraz napraw i nie bede dawac sie dymac za każdym razem i każdym pierdnieciem bo jest okazja. Ja jako sprawca nam byc traktowany jak przestępca, który nie ma żadnych praw? Przepraszam bardzo. Tak samo byl opisany przypadek gdzie pewna osoba miala rozkwaszony tyl. Zderzak i maska ofc ASO bo gdzie indziej sięgały ceny całego auto. I w takim przypadku ja mam sie godzic? Wolne żarty

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
To ja miałem uderzony tył. Nowe klapy bagażnika były tylko w ASO dostępne. Dlaczego mam zakładać używkę? Część, która uległa uszkodzeniu została wymieniona na nową i tyle.

Na szczęście przy wypłacie z OC nie jest wymagana zgoda sprawcy na wypłatę. Wysokość wypłaconego odszkodowania nie ma też wpływu na to ile utracisz zniżek - nie ma znaczenia czy ktoś dostanie 500zł czy 50tys.

Moją szkodę opisałem dlatego żeby pokazać autorowi wątku jak wygląda droga pod górkę, kiedy egzekwujesz to co Ci się należy ale niekoniecznie jest to po drodze TU.

Wyłudzanie odszkodowań jest problemem w Polsce i prowadzi do patologii, bo powstało powszechne przekonanie że na każdej szkodzie trzeba zarobić. To z kolei powoduje że po drogach jeżdżą różne "ulepy". Ale nie można mylić wyłudzenia z egzekwowaniem tego co się należy aby móc przeprowadzić naprawę zgodnie z zaleceniami producenta.

OT:
Dawno temu miałem szkodę całkowitą (Auto poważnie uderzone w przód). TU napisało do mnie że mimo tego że to szkoda całkowita to mogę naprawić auto we własnym zakresie. chciałem żeby mi pomogli sprzedać wrak - odpisali że oni nie zajmują się sprzedażą wraków. Odpisałem że ja też się tym nie zajmuję ale na moje oko to ten samochód nie nadaje się do naprawy (ma pogięte podłużnice, podłogę i dach) i nie powinien być dalej sprzedawany więc poproszę niezależnego rzeczoznawcę aby to ocenił i jeśli zaleci złomowanie to auto zezłomuję. Tu następnego zdecydowało się jednak zająć wrakiem.

Ostatnio edytowane przez spajk ; 02-08-2016 o 09:47
spajk jest offline   Odpowiedź z Cytatem