Temat: [Focus 2008-2011] Porada w wycięciu DPF
View Single Post
Stary 04-08-2016, 07:49   #26
EW1
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
Domyślnie Odp: Porada w wycięciu DPF

Sam dokładnie to opisałeś ( golić frajerów) w tym filmiku sponsorowanym przez chip tuning ,wycinanie dpf itp jak widać za plecami. Dla nich to coś co jest zbędne i można wyciąć oczywiście za dużo mniejszą kasę niż wymiana na nowy . Jakoś nikt na zachód od nas nie wpada na tak genialne rozwiązania, a inżynier powiedzmy z VW to kompletny debil który konstruując DPF miał za zadanie jedynie nabić kasę serwisom
Tylko u nas też cudotwórcy np. z VW z przebiegiem 400 000 czynią prawie nówkę 120 000 a potem szukamy jak wyciąć zapchany filtr cząstek stałych zaślepić recyrkulację spalin etc.. Masz chip-a u siebie i zdajesz sobie sprawę , że te bezpieczne 30 % jak się ogłaszają to bzdura jeśli się bawimy tylko mapą wtrysku a dodanie mocniej gazu zostawia cały syf za sobą . Miałem chip-a ale w DAF i podnieśli mi wtedy moc z 380 na 440 co skutkowało czarnymi kłębami wyrzucanymi z wydechu przy zmianie biegów. Teraz mam nówkę scania z euro6 z filtrem cząstek i adblue i nie wywalę tego z prostej przyczyny . W latach 1995 -2000 na granicach były komunikaty o letnim smogu i jakoś cudownie po wprowadzeniu tych wszystkich zbędnych rozwiązań nie ma już tych komunikatów ....a ruch przecież jeszcze się zwiększył.Może i jestem przeczulony ale ciśnienie podnosi mi poprzedzający mnie pojazd z czarną zasłoną za sobą
Sens zamiany klocków tradycyjnych na drewniane miał być tylko następstwem kolejnej oszczędności

Bump: Filuś
Pojazdy bez fabrycznego DPF też spełniają normy euro 4 jest to od konstrukcji silnika zależne
EW1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem