View Single Post
Stary 04-08-2016, 14:51   #26
Sloju
ford::amateur

Model: GRAND C-MAX
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: spryskiwacze szyby przedniej nie działają

Witam wszystkich!
Mam taki problem w Modeo MK3 kombi 2001r. Przestała mi działać spryskiwacz przedniej szyby. Po naciśnięciu przycisku nie słychać pompki i nie włączają się wycieraczki. Raz na 50 wciśnięć pojawiał się płyn i ruszały wycieraczki. Tył działa zawsze bez zarzutu. Odłączyłem wtyczkę od silniczka i przy każdym naciśnięciu przycisku bez problemu ruszają wycieraczki (przycisk wydaje się sprawny). Na wtyczce od silniczka spryskiwaczy do dwóch pinów dochodzi napięcie. Jak włączam spryskiwacz na tył to na jednym z pinów znika napięcie, jeśli włączę przycisk na przód to napięcie znika na drugim pinie. Domyślam się że silniczek jest sterowany masą. Kupiłem nowy i podłączyłem wszystko po staremu. Jest bez zmian :( Wymieniłem bezpiecznik i zamieniłam przekaźniki (K162 z K64). Nadal działa tylko tył.
Zauważyłem jeszcze taką zależność, że jak mam włączony tylni spryskiwacz i dodatkowo włączę jeszcze guzik na przednie to włączają się tylko przednie wycieraczki.

Miałem też wrażenie, że jak czasem wcisnę guzik spryskiwacza to lekko mi szumi radio (na słabej stacji radiowej).

Nie wiem jak jest skonstruowany środek włącznika wycieraczek, czy tam stykają się tylko dwie blaszki, czy jest bardziej skomplikowany mechanizm?

Ma ktoś jakiś pomysł co to może być?

Sloju
Sloju jest offline   Odpowiedź z Cytatem