View Single Post
Stary 05-08-2016, 20:08   #1
DJopek
ford::average

Model: Aktualnie brak
Silnik: brak
Rocznik: 0000
Domyślnie Dziwnie działa automat i nie zapala przy upale

Witam

Kolejny raz mam dziwny problem z autem - Mondeo MK4 2.0 TDCI automat durashift (2007).
Wracałem z pracy, auto normalnie jeździło, klima na full bo upał dziś na południu. Po ok. 50km gdy dojechałem do Krakowa, światła, korek etc. skrzynia po ruszeniu spod świateł jakby zmieniła tryb działania - bardzo długo nie zmienia biegów (podobnie do przełożenia sport, ale jeszcze bardziej wydłużone cykle biegów), szybkie redukcje, przyspieszenie też jakby nie takie (auto zrobiło się mułowate i bardzo agresywnie reagujące na gaz). W tym czasie klima zaczęła także jednocześnie dawać cieplejsze powietrze (przestała chłodzić).

Po dojechaniu pod dom, zgasiłem silnik - myślałem że może go zresetuje (nawyki z komputerów) ale niestety już auta nie uruchomiłem - rozrusznik kręci ale nie ma zapłonu (dodawanie gazu nic nie zmienia). Auto bardzo rozgrzane - wentylator po zgaszeniu auta chodził jeszcze z 10 minut. Kolejne kręcenia kluczykiem nic.

Po odstaniu 4 godzin gdy się teraz schłodziło jest wszystko ok - zapala od pierwszego razu, skrzynia chodzi normalnie, klima działa dobrze.

Czy ktoś miał podobne objawy i podpowie co to może być?
Aha - jeszcze jak dziwnie działała skrzynia to gdy podjeżdżałem pod dom spuściłem szyby (bo klima nie działała) i co parę metrów słyszałem taki krótki dźwięk jakby tarcia mechanicznego (dochodzący od strony skrzyni lub wału). Teraz po odstaniu już jest cichutko - żadnych negatywnych objawów.

Nadmienię że to już drugi raz - ostatnio jak były takie upały to miałem dokładnie te same objawy tj. nie mogłem zapalić jak miałem mocno nagrzane auto po długiej jeździe po mieście z klimą na full (ale wtedy skrzynia chodziła ok).

Any idea?
DJopek jest offline   Odpowiedź z Cytatem