View Single Post
Stary 06-08-2016, 10:15   #90
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018
Domyślnie Focus MK3 i MK3FL - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Pojezdzilem ostatnio po Niemczech i przegoniłem fokę po autostradach. Silnik 1.6 tdci 115km. Najszybciej foka jechała z mocnej górki jakieś 215, na płaskim do 190. Przy rożnej jeździe do 160 jeszcze jakoś sie rozpędza, pózniej to pieszczotki żeby się rozbujał więc na autobahny silnik trochę za słaby. Zaskoczyło mnie spalanie bo po mimo klimy cały czas przy upałach grubo ponad 30'C nie przekroczyło 7l/100km. Średnia z Niemiec gdzie zupełnie nie oszczędzałem silnika i jechałem ile akurat sie dało to spalanie wyszło 6,5l. To jest średnia z około 1000km po Niemczech. U nas jeżdzę na tempomacie najcześciej 160 i wtedy spalanie wychodzi 6,2l. Jak jest chłodniej to bliżej 6. A ja jeżdzę nieoszczednie. Pod tym katem silnik jest fantastyczny. Skrzynia teraz mogę powiedzieć ze jest baaardzo długa i pasuje do autostrad ale na miasto biegi są zbyt długie i jak jadę dynamicznie to trzeba piłować zeby następny bieg wpadł od razu tez ponad turbodziure. Kto jeździ delikatnie to będzie oszczędzał paliwo ale poniżej 1800rpm ten silnik tylko zapewnia toczenie prawie bez przyspieszenia. Ogólnie silnik bardzo udany i jak na moc i pojemność turbodziura jest zrozumiała i normalna wiec nie krytykuje go za to.

P.S. Przy każdej prędkości fokus jest mega stabilny, ani razu nie miałem dyskomfortu ze jadę ponad możliwości trakcji zawieszenia. Auto nie czule na wiatry boczne, nie ściąga. Jeżdzę na michelinach premacy. Opony dobre ale głośne w przedziale 60-100 km/h. Koledzy pytają czy mi łożyska nie strzeliły...

Ostatnio edytowane przez Touch'n'go ; 06-08-2016 o 10:18
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem