Temat: [Focus 2011-2014] Led DRL zamiast halogenów
View Single Post
Stary 06-08-2016, 20:16   #69
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Led DRL zamiast halogenow

Na kwestię homologacji trzeba zwrócić uwagę dokonując zakupu na konkretnej aukcji, bo generalnie tego typu światła mają homologację na dzienne i postojowe wybitą na kloszu ale może są w sprzedaży takie, które homologacji nie mają. W opisach aukcji na aliexpress sprzedawcy "chwalą się" homologacją więc zasadniczo kłopotu ze zweryfikowanie tej kwestii nie ma. Z tymi światłami jest tylko jeden szkopuł- przepisowe max 40 cm od bocznego obrysu pojazdu przekraczają, tak na moje oko ze 3 cm... Cóż ja z tymi lampami jeżdżę, zobaczę co będzie na przeglądzie rejestracyjnym, ale to dopiero w grudniu.
Lampy założyłem u siebie na początku lipca 2015 i po 13 miesiącach użytkowania mogę stwierdzić, że świecą cały czas jak w dniu zakupu (przy czym nie korzystam z nich jako świateł postojowych podczas jazdy, a więc nie świecą cały czas).
Nie za bardzo rozumiem o co pytasz w kwestii wyłącznika- światła do jazdy dziennej powinny się włączać automatycznie wraz z uruchomieniem urządzenia rozruchowego i automatycznie wyłączać się po włączeniu pozycyjnych, mijania czy drogowych- za wyjątkiem mrugania długimi- albo w przypadku tych konkretnych - przełączać się w tryb świateł pozycyjnych (jeżeli ktoś jest tym trybem ich świecenia zainteresowany).