View Single Post
Stary 09-08-2016, 22:21   #6
mojmistrz
ford::professional

Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: Spowiedź handlarza

Sami napędzamy takie przekręty.
Pierwsze: chcemy nówki w cenie złomu, więc handlarze bardzo chętnie z tego złomu zrobią coś, co będzie wyglądało jak nowe.
Drugie: oczekujemy w pełnoletnim dieslu przebiegu poniżej 170kkm. Żaden problem, korekta i mamy 18-letniego Passata z przebiegiem jak 3-latek.
Trzecie: mamy gdzieś, co należy sprawdzić i jakie są bolączki marki, bierzemy bo kolegi szwagra wujka ciotki brata żony syn miał takiego, a syna ciotki wujka pies mówił, że ford uwno wort, tylko folkswagen niemjecka marka. Handlarz doskonale wie, kiedy ma do czynienia z nieświadomym kupującym, napalonym na konkretny wóz.
Czwarte: nawet nie próbujemy sprawdzić historii samochodu, co często i gęsto jest w jakimś stopniu możliwe.
Piąte: negocjacje i gratisiki. Starczy takiemu Januszowi dać opony zimowe "gratis"(kij z tym, że mają 13 lat i bieżnik 0,3mm), zejść z ceny o 100zl i auto z miejsca jest niesamowicie atrakcyjne, a sam Janusz myśli, że ugrał interes życia.
I tak, nie żal mi takich ludzi, którzy aż proszą się o to żeby ich oszukać, bo do takich skierowana jest oferta handlarzy. Świadomy kupujący, nawet za kilka tysięcy kupi auto w super stanie i nie będzie się później żalił jak to został oszukany przez złodzieja. Nie mam tu na myśli przestępców, którzy sprzedają auta zdrapywane z przystanków w cenie nowej fury, zatajają informacje, falszują dokumenty, bo to już jest przegięcie pały. Myślę raczej o tych niegroznych, co tu psikną sprejem, tam polecą pastą, plak, wunderbałm, korekta i na allegro. Jest popyt, jest podaż Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. spróbujcie sprzedać uczciwie auto z realnym, duuuuuużym przebiegiem, a zrozumiecie hadlarzy z posta tytułowego.

Xperia Z1 tap tap