Cytat:
|
Po powrocie z PL zapomnialem podziekowac Lukaszowi (@lsulima) za pomoc. Tak ze niniejszym bardzo dziekuje za czas, chec pomocy, wymiane przycinajacych sie silownikow i dobranie takich ktore sie rowno otwieraja.
|
Ja już jakiś czas temu stwierdziłem, że siłowniki są trochę sobie nierówne. Nie wiem dlaczego się tak dzieje. Czyżby Krosno nie trzymało jakości i miało rozrzut w sile siłowników o zadeklarowanej wartości?
Cytat:
|
Utwierdzilo mnie to jednak w przekonaniu, ze silowniki i tak dzialaja troche za mocno. IMO sila oferowana przez pojedynczy silownik jest w sam raz. Tylko ze wtedy klapa jest podparta z jednej strony tworzac dosc duza dzwignie.
Moze w niedalekiej przyszlosci poszukam slabszych. Z tym ze ciekawe jak bedzie spadac sila silownikow w zimie.
|
Może wyjdę trochę z cienia z moimi testami. Przy okazji pierwszej styczności z projektem stwierdziłem, że spróbuję dobrać dla siebie trochę słabsze. Zastosowałem model FA 23279, który ma mniejszą siłę - 200 N. Testuje je w sumie już dłuższy czas i jestem zadowolony z efektu - dla mnie to idealna wartość.
Nie wiem skąd pojawiają się obawy o zimę. Przecież różnica w zimie jest niewielka. Na logikę - gdyby tak było, to klapy by się nam nie otwierało. Tak więc u mnie pozostają o mniejszej sile. Tak naprawdę uważam, że siłowniki o sile ok. 175N byłoby jeszcze lepsze. Niestety takowych nie znalazłem (tak, by miały podobny skok do oryginalnych). Albo jakby ktoś miał namiar, to niech pisze - pewnie przetestuję.