View Single Post
Stary 12-08-2016, 08:26   #31
peterpz
ford::professional

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: 2.0tdci Dymi na czarno przy przyśpieszaniu

Cytat:
Napisał Wjacek26 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nikt nie ma na to pomysłu, może ktoś z was się kiedyś z czymś takim spotkał. Przyda mi się każda wasza sugestia. Pozd
Objawy, które opisujesz oraz dotychczasowe działania, które dały efekt za każdym razem potwierdzały coś z powietrzem. Szukałbym tam dalej. Wypięcie przepływomierza może Cię trochę mylić, ponieważ wtedy silnik przechodzi na jakąś awaryjną mapę, która może mieć wpływ na wiele innych elementów, nie tylko na kwestie związane z powietrzem (mniejsze ciśnienie doładowania, mniejsza dawka paliwa). Wycieki powietrza bardzo trudno znaleźć, bo są widoczne dopiero pod obciążeniem oraz wtedy też niewiele słychać nawet gdybyśmy na to na hamowni patrzyli to pod obciążeniem silnik się drze i trudno byłoby cokolwiek zlokalizować. Mówisz, że wymieniłeś przepływomierz. Co z czujnikiem ciśnienia doładowania oraz czujnikami w wydechu (sonda lambda, nie wiem co tam w MK3 jeszcze jest)? Najlepiej podpiąć ELMa i zobaczyć czy podczas jazdy pokazują normalne wartości czy nie jest tam widoczne coś dziwnego. Ja tak zdiagnozowałem już kilka przypadków, gdzie błędy silnika wskazywały jakieś ogólne rzeczy ale odczyt z czujników pokazywał, że wariują (np. ostatnio w Hyundaiu przepływomierz na biegu jałowym miał wahania odczytu przepływu +-200%).