View Single Post
Stary 12-08-2016, 23:29   #172
grzesiek_cz

Domyślnie Odp: Proszę o polecenie mechanika -Kraków

Witam,

Mam prośbę o polecenie kogoś kto pomoże w ogarnięciu komputera w Focusie MK2 2007 1.8 benzyna.
Problem polega na pojawieniu się dwóch komunikatów 1. ESP 2. Check engin...
Po krótce opisze genezę pojawienia się błędów.
Auto przez chwile jeździło bez katalizatora, check engin był oczywiście związany z sondami które wskazywały problem ze spalinami. Auto jednak nie sprawiało problemów do czasu którym dałem się namówić przez sąsiedzkiego pseudo mechanika który dorwał w swoje ręce komputer. Usunęliśmy błąd, do tego owy pan zaczął sprawdzać wszystkie pozostałe foldery i mimo braku błędów i tak klikał żeby ewentualnie usunąć niewidzialne błędy (doszły mnie słuchy że majstrować przy kompie trzeba przy wyprostowanych kołach - nie pilnowaliśmy tego, mogły być skręcone)...do tego na koniec przeczyścił końcówki sond do których można dostać się pod maską, zrobił to psikając WD40 i czyszcząc szmatą... po odpaleniu silnika wszystko było ok. Problemy zaczęły się na drugi dzień.
Po odpaleniu auta wyskoczyła awaria układu wspomagania, ale po chwili zgasła i więcej jej nie widziałem, po ruszeniu i przejechaniu krótkiego odcinka zaświecił się znów check engin (to mnie nie zdziwiło no bo wciąż brakowało kata), ale za chwile pojawił się błąd ESP (brak komunikacji ...). Auto nagle zaczęło pokazywać kosmiczne spalanie, obroty silnika zwariowały, do tego stopnia że po naciśnięciu gazu spalanie 50-60l a auto stoi w miejscu.
Auto pojechało do warsztatu, wymiana wielu planowanych rzeczy i do tego dostało katalizator (używany), nowy akumulator (stary był padnięty), nowe świece, nowy czujnik temp, przeczyszczono przepustnice, oczywiście wykasowano błędy. Auto odpaliło, problemy dosłownie na chwilkę zniknęły ale po przejechaniu kilku skrzyżowań wszystko wróciło. Obroty szaleją, spalanie kosmos, bez mocy, gaśnie.

Potrzebuję dosyć pilnej pomocy kogoś kto orientuje się co i jak zrobić
z góry wielkie dzięki za pomoc
(potrzebuję namiary kogoś z Krakowa lub okolic)
  Odpowiedź z Cytatem