View Single Post
Stary 15-08-2016, 09:24   #2996
biner
ford::professional

Imię: slawek
Model: MK5
Silnik: był 2,0 EB 203 AT=> 240 by mm32
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

[QUOTE=stefanb;2642459]Ji po solidnym odsiewie na placu boju zostały 3 samochody - Ford Grand C-Max, VW Touran i Ford Mondeo:

- Touran - zabijcie mnie, ale muszę się przyznać - po wizycie w salonie VW byliśmy po prostu zachwyceni tym samochodem. Wnętrze o klasę lepsze niż w Grandzie - wrażenie jakości jest dużo lepsze, no i tylna część nadwozia - 3 szerokie, wygodne fotele z tyłu, ogromny bagażnik, masa schowków, itp., itd. Naprawdę byliśmy bardzo blisko kupienia tego auta, aczkolwiek po paru nieprzespanych nocach, przewertowaniu różnych forów dot. VW (polskich i nie tylko) stwierdziłem, że chyba jednak jeszcze nie tym razem. Ciągle niepewne silniki TSI (chociaż te aktualne wersje 1.4 150KM wydają się w miarę bezpieczne) i opisywane przez użytkowników problemy jakościowe sprawiły, że po prostu odpuściliśmy. Niestety kupno VW to ciągle loteria, chociaż oczywiście ta firma sprzedaje tysiące samochodów i być może statystycznie tylko niewielka część jest trefna. Ale uczucie niepewności pozostaje.
- Mondeo - Z tej trójki wydał nam się najrozsądniejszym wyborem. Bardzo cichy, wystarczająco przestronny, z wnętrzem, które bardzo mi się podoba i (chyba) w miarę bezpieczny, jeśli chodzi o awaryjność. Co nie oznacza, że po dokładnym obejrzeniu go i przejechaniu 150 km na jeździe próbnej nie dostrzegam w tym samochodzie wad - miejsca z tyłu mogłoby być więcej, niektóre elementy wykończeniowe są takie sobie, jego wymiary na pewno nie ułatwiają ciasnych manewrów. Niemniej jednak po przesiadce z mojego Focusa faktycznie czuje się różnicę i o to chodzi. Jazda po prostu odpręża, komfort jest naprawdę wysoki, a bagażnik wystarczający.
I w ten właśnie sposób podjęliśmy decyzję o zakupie Mondeo, na dniach będziemy go zamawiali, mam nadzieję, że na gwiazdkę będzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pzdr/QUOTE]

Osobiście gdybym chciał coś w stylu minivana to wziąłbym chyba tourana lub S-maxa i nie przejmowałbym się TSI bo naprawdę tego jeździ masa pewnie dużo więcej niż ecoboostów a ten 150 PS już tyle mial modyfikacji że spokojnie bym go wziął, ale wybór należy do ciebie i uważam że mondeo będzie też dobrym wyborem i jak nie trafisz na trefnego od początku to będziesz zadowolony.
biner jest offline   Odpowiedź z Cytatem