View Single Post
Stary 16-08-2016, 16:52   #347
MaXyM
ford::expert

Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Agresja na drodze i blokowanie pasa ruchu - wydzielona dyskusja

Jest duzo prawdy w tym co piszesz. Moze 200km/h zbyt czesto nie jezdze ale jesli jade duzo szybciej niz inni i widze ze ktos zaczal manewr wyprzedzania w bezpiecznej odleglosci ode mnie i ze robi to sprawnie (na ile jego auto pozwala) to nie mam mu to za zle nawet jesli musze troche zwolnic. Czasami sie zdarza, ze ktos sie porwie na wyprzedzanie ale jego auto tego nie uciagnie. Niby powinien wrocic na swoj pas, ale nie zawsze jest taka mozliwosc. I tu tez trudno sie pieklic za cos takiego.
Najgorsze jest jednak jak ktos zacznie manewr wyprzedzania prawie wpadajac pod kola (zmuszajac do gwaltowniejszego hamowania niz odpuszczenie gazu) i jeszcze ma problemy z wyprzedzeniem, bo nie pomyslal ze pod gorke nie da rade. Ale wazniejsze dla niego bylo nie musiec zwolnic za innym wolniejszym pojazdem.

I tu przejdzmy do matematyki. Pojazd jadacy 200km/h, 1 km przejedzie w 18 sek. W ciagu tych 18 sek, ty przejechales kolejne pol km. Czyli to wspomniane auto mialo 1.5km do przejechania a wiec tak naprawde 27s (jesli nie robie jakiegos bledu w obliczeniach, choc mam swiadomosc ze dopadl cie po tych 18 sek a reszte sie wlokl za toba). Odpowiedz sobie na pytanie: nie za wolno ci idzie to wyprzedzanie? Zanim odpowiesz zastanow sie czy nie powinnismy najpierw sporzec na siebie czy nie utrudniamy innym jazdy a dopiero potem miec pretensje do innych

Wspomniales ze spojrzales w lusterko i oceniles ze auto zblizajace auto jest 1km. A pomyslales, ze oprocz chwilowej odlegosci nalezy tez ocenic jego predkosc? Bo sama odleglosc nie jest wystarczajaca informacja aby ocenic czas dzielacy pojazdy.

Nie bierz tego tak do siebie, bo to raczej takie ogolnie spostrzezenie. uwazam ze jazda 200km/h obok aut ktore sie poruszaja 100 jest nierozsadne (ze wzgledu na zbyt duza roznice predkosci). Ale sytuacje nie musza byc "czarno-biale"

Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 16-08-2016 o 16:57
MaXyM jest offline   Odpowiedź z Cytatem