Witam, niedawno kupiłem nowy samochód, przesiadka z focusa mk1 1.8 tdci
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i napotkałem na dziwny problem gdy auto wróciło do nowego miejsca zamieszkania
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po przejechanej trasie 300km z miejsca zakupu i przestanej nocy o poranku po odpaleniu na zimnym silniku, auto odpala bez długiego kręcenia, silnik odpala natychmiast ale przez około 15-20s silnik utrzymuje obroty na poziomie 1500/min -mniej więcej połowa skali na obrotomierzu między 1000 a 2000obr. przy temperaturze na dworze ponad 15°C. Dodatkowym niepokojacym mnie objawem jest dziwny gwizd silnika tylko w chwili gdy z zimnego zaczyna się wygrzewać do około 50-60°C ( połowa skali temperatury do 90° ) potem gwizd znika całkowicie. Dźwięk ten dobiega z prawej strony silnika tylko podczas dodawania gazu w przedziale od1500 do2500-2700obr. i tylko na niedogrzanym silniku. Gdy silnik pracuje na luzie nie gwiżdże. Auto jest już po wymianie oleju,filtrów i kompletnego rozrządu z pompą wody, paska, rolek. Mój mechanik sprawdził odmę olejową -to nie ona, korek oleju i bagnet nie jest przyssany do silnika, pasek alternatora ( był zdjęty podczas pracy silnika -pisk występował nadal), turbina nie piszcze nie trzeszczy nie ma wycieków ani nieszczelnosci. Połączenie turbo z silnikiem na uszczelce jest suche. Nie piszczy tez klimatyzaczna ani agregat klimatyzacji, podczas pracy silnika była wyłączona.
Auto wkręca się na obrotu bez problemu na zimnym i ciepłym silniku, ma moc na niezależnie od obrotów lub szybkości jazdy, nie szarpie nie zamula podczas dodawania gazu.
Pomocy! Ja juz nie mam pojęcia co może generować ten gwizd. Czy ktoś z was miał może takie objawy w swoim aucie? Dziś postaram się dołączyć film na YT i podepnę pod tym postem ale muszę wrócić do domu i to nagrać. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.