View Single Post
Stary 18-08-2016, 10:09   #35
mat91
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: [Poradnik]Focus. Koniec ze smugami od płynu do spryskiwaczy na masce!

Witam serdecznie,
Zabrałem się za temat zaworków zwrotnych, ale ... są problemy, otóż:
1) Kupiłem zaworki takie jak kolega TARMAS (http://allegro.pl/zawor-zaworek-zwro...988698874.html)
2) Montaż taki sam jak wszyscy pisali, czyli montujemy na ostatnim odcinku przed dyszą, strzałka na zaworku zwrócony w kierunku dyszy
3) Ba! Nawet kupiłem nowiutkie dysze (mgłowe grzane, model dla MK3)
4) Efekt, niestety nadal cieknie, być może nie tak intensywnie jak dotychczas, ale mimo wszystko jak kończę psikać to jedna strużka z każdego spryskiwacza leci w dół po masce.

Krew mnie zalała !!! Powiedźcie proszę, czy popełniłem jakiś błąd ? Próbowałem już na kilka sposobów te zaworki montować i w różnych miejscach, efekt generalnie taki sam. Na logikę wydaję mi się, że te strzałki na zaworkach powinny być w przeciwnym kierunku, tak żeby ten płyn cofały, a nie pchały, ale wtedy to już kompletnie nic nie leci - sucha szyba. Zastanawiam się czy może to być kwestia samych zaworów, bo widzę, że nie niektóre zaworki (te z okrągłym środkiem) mają często średnice na wejściu i wyjściu ok 4 mm, a w moim zaworku jest z jednej strony duży otwór z drugiej mały.

P.S. Czytałem, że polecacie zawory do Fiata Pandy, pytanie do którego ? I jak ten zawór wygląda, bo dzwoniłem do Fiata i powiedzieli o zaworze, który jest potrójny ... a to chyba nie o to chodzi, co ?

Pomóżcie proszę ! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam
mat91 jest offline   Odpowiedź z Cytatem