View Single Post
Stary 19-08-2016, 16:52   #356
kosteg
ford::professional

Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'
Domyślnie Odp: Agresja na drodze i blokowanie pasa ruchu - wydzielona dyskusja

Cytat:
Napisał zombie6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nawiedzona ofiara drogowa zawsze może się zdarzyć, podobnie jak agresor - obu olać i zignorować zachowując spokój i po kłopocie
I zimna krew jako jedyny złoty środek.

Nie mam pojęcia kiedy i gdzie kto z Was na kursy chodził, jednak (przynajmniej za tym co obecnie jeszcze wikipedia podaje) zasada ograniczonego zaufania nadal stanowi:

Cytat:
zarówno każdy uczestnik ruchu drogowego, jak też inna osoba znajdująca się na drodze oraz w jej otoczeniu, ma prawo liczyć, że inni uczestnicy ruchu przestrzegają przepisów kodeksu drogowego, chyba że aktualne zachowanie jakiegoś uczestnika stanowi uzasadnione podejrzenie do odmiennego jego zachowania (dz. II, roz. 1, art. 4 Prawa o ruchu drogowym)
Czemu to przytaczam? Piszecie o "wymuszeniu" przy wjechaniu przed autko jadące 200+. Nie chcę ponownie dywagować słuszności Waszych wyliczeń, ale jeśli ktoś jest 1km dalej czy 500m dalej to przy szybkim spoglądaniu w lusterko (a na autostradzie raczej nikt nie patrzy w nie non stop a raczej przed siebie) nie sposób jest to właściwie ocenić. Skoro jednak nie widzę dodatkowej sygnalizacji świetlnej (pojazd uprzywilejowany) to mogę oczekiwać, że nie wymuszę...
kosteg jest offline   Odpowiedź z Cytatem