Odp: Ja mu w gaz czyli kłopot przy ruszaniu
Czołem, piszę dla potomnych. Otóż po upgrade do 163KM zapomniałem po problemie! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Powodem jest raczej nie sam fakt zmiany mocy, ale to, że przed jego wykonaniem mayak wykonał aktualizację oprogramowania silnika. Okazało się, że w stosunku do tego co miałem wyszło później 5 poprawek. Widocznie niektóre z nich dotyczyły właśnie problemu ruszania. Teraz startuje się aż miło, nie ma tego efektu, że komputer wycofuje się ze swojego wspomagania i silnik jest duszony.
Trzeba pamiętać, że w polifcie jednak w oprogramowaniu silnika zmieniło się bardzo dużo. Z pewnością zmiana z Siemensa na Delphi spowodowała spore, jeśli nie nawet całkowite zmiany w oprogramowaniu jednostki napędowej (o ile dobrze się douczyłem jest całkiem inny układ wtryskowy, sterowanie oraz inny DPF). To powoduje, że silniki z lat 2011 i 2012 można traktować pod tym względem jak nowe i ten problem należy zaliczyć do "bolączek wieku dziecięcego", które szczęśliwie udało się usunąć.
Ostatnio edytowane przez peterpz ; 20-08-2016 o 21:49
|