Temat: [Focus 2004-2008] Podmiana zegarów z temp. zew.
View Single Post
Stary 22-08-2016, 22:31   #350
umek19
ford::beginner

Imię: Piotrek
Model: focus mk3 econetic
Silnik: 1.6 TDCI 95KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Podmiana zegarów z temp. zew.

Zamontowałem nowe zegary(chyba nazywaja sie po fl małe- jak na zdjeciu wyżej w poście 345) do focusa 2005r i sobie zaprogramowałem kluczyki-- (zegary 100zl, manetka do kompa 10zl i kierownica 200zl- taniej nic nie było) dołożyłem też czujnik temperatury(40zl)- miałem zegary zielone bez niczego wiec jest rewelacja. Kilka spostrzeżeń:
-w starych zegarach ne miałem zapisanych kluczyków, bo okienka były puste, teraz pojawiły się kluczyki w okienkach konfiguracji licznika na 1szej stronie
-ma być standard pats czy standard pats( focus facelift level2/3)- wybrałem to pierwsze czyli standard pats teraz zmieniłem na ta drugą- w starych zegarach było to na szaro więc stara konfiguracja mi nie pomoże, a szukałem o tym i są zapytania w holandi, angli i rosji ale bez odpowiedzi ,
zegary podświetlają się cały czas po przekręceniu stacyjki(najpierw zapalają się wskazówki potem licznik)- czy da się to wyłączyć żeby było tylko po zapaleniu świateł,
-czy jeśli zaprogramuje przebieg w nowych zegarach taki sam jak miałem wcześniej(wyższy) , czy elmconfig dobrze go przeliczy -chce miec 270 a mam 170tys,
-jaki rom jest najwyższy do takich zegarów po fl zamontowanych w focusie przed fl, miałem rom 303 wgrałem 509(ten pierwszy od góry bo są tez 3 wersje (temp i full) co polecacie do 1.6 tdci
-czy jak dołożyłem czujnik temp zewnetrznej przy chłodnicy to trzeba zaznaczyć w gem - car has Ambient Temperature display in cluster ...?
-po montażu zegarów zniknęła mi godzina z wyświetlacza radia, mam blaupunkta ex- tym sie nie martwię, ale na liczniku radio się nie wyświetla, ani telefon- włączałem te funkcje ale nic to nie dawało
-aktywowałem eco mode( zapaliły się listki-czy działa nie wiem) i eco szift- zapala sie zielona strzałka podczas odpalania- w poprzednim liczniku tez sie zapalała ale nigdy w czasie jazdy jej nie widziałem, ale ta zmiana biegów to wreszcie działa w 1.6 tdci czy nie (jedni twierdza , że tak inni ,że nie) włączyłem tez to w gem,
-zamontowałem tempomat ale kierownica od c-maxa nie pasowała na poduszkę, więc kupiłem od focusa i pasuje - zaznaczyłem w liczniku, zegarach i sterowniku silnika tempomat (czyli w skrócie read i write), nie edytowałem sterownika silnika chociaż czytałem , że trzeba coś tam zmieniać więc jak to jest z tym oprogramowaniem. Wystarczy sam "ptaszek " , że jest tempomat w sterownikach? Ściągniecie całego programu sterownika zajęło mi prawie godzinę --- 'tempomat jest głupi"- naciskam on - brak reakcji i kontrolki, po naciśnięciu set+ zapala się kontrolka i samochód utrzymuje prędkość- mogłaby się prędkość tempomatu wyświetlać na liczniku jak w normalnych samochodach- jest na to jakiś pomysł?
--- chodzi mi o to , że ludzie aktywując tempomat chcą zmieniać cały program sterownika. Gdzieś, ktoś pisał , że tylko w 1,6 i 2.0 tdci nie trzeba zmieniać oprogramowania wiec jak to jest?

Ostatnio edytowane przez umek19 ; 23-08-2016 o 03:51 Powód: zmiana tematu
umek19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem