View Single Post
Stary 24-08-2016, 15:06   #19
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Oświetlenie podłoża z lusterek - Puddle Lamps

Cytat:
Napisał madamaszek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teraz jednak mam obawę, czy w samochodzie na gwarancji takie modyfikacje są dopuszczalne. Co jeśli padnie nam jakiś oryginalny LED (wg gwarancji serwis powinien wymienić całą lampę). Ktoś w serwisie odkryje nasze modyfikacje i może podważyć roszczenia gwarancyjne z uwagi na użycie części niezgodnych ze specyfikacją. Oczywiście możemy wyłożyć oryginalne przed wizytą w serwisie..
Pytanie pojawia się w wielu wątkach. Ale zastanawiam się czy jeśli wymieniamy zwykłą żarówkę (materiał eksploatacyjny) na inną żarówkę (LED) to czy takie ryzyko rzeczywiście istnieje. Może przegląd lub policja to kwestionować (kwestia homologacji reflektora) dla żarówki innej jak w instrukcji. Ale serwis chyba mógłby jedynie zakwestionować przypadek kiedy taki bazarowy LED uszkodziłby reflektor lub elementy instalacji (np przegrzał, przetopił, prądowo przeciążył instalację). Wymieniając zwykłą żarówkę też nikt nie ma dla niej homologacji - albo przynajmniej stan homologacji nie jest doo ustalenia. Można np. wsadzić 100W żarówkę w 60W reflektor nazywając ja ultrabright

Bump:
Cytat:
Napisał kubiba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli (odpukać) faktycznie padnie nam, któryś z LEDów tylnych to tak jak piszesz po prostu będzie trzeba na wszelki wypadek zamienić żarówkę na starą tradycyjną.
Nie jest powiedziane też, że w przypadku przepalenia, którejś z żarówek cofania czy też oświetlenia tablicy rejestracyjnej trzeba udawać się do serwisu Forda. Mi powiedzieli, że mogą mi wymienić żarówkę cofania za 70 zł + do tego koszt ich żarówki, więc uznałem, żeby mnie pocałowali w nos.

Co najlepsze w mojej instrukcji jest opisane jak wymienić żarówkę cofania, ale najlepsze jest to, że według tej instrukcji żarówka cofania znajduje się w klapie bagażnika, a faktycznie znajduje się w bocznej części nadwozia.
Skoro instrukcja mówi, że możesz wymienić żarówkę - to producent / serwis powinien to respektować. Co więcej powinnieneś być w stanie to zrobić na drodze, kiedy zażąda tego policjant.
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem