View Single Post
Stary 26-08-2016, 09:51   #77
stanisz
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: FORD MONDEO MK4
Silnik: 1.8 TDCI 125 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Rwanie skrzyni automat przy redukcji 2.0Tdci

Witam, podepnę się z problemem skrzyni JATCO w Mondeo MK3.
Miesiąc temu straciłem wsteczny, reszta biegów działa normalnie.
Po wrzuceniu R czuć jak by bieg się zapinał ale nie jedzie.
Wstępnie google podpowiadało że mogła zerwać się taśma hamulcowa wstecznego, jednak po tygodniu od usterki miałem niewielką trasę ok. 70 km i przed powrotem przed wystawieniem nogi z samochodu do wycofania kontrolnie sprawdziłem R, o dziwo pojechał do tyłu ale powoli bez reakcji na dodawanie gazu. Po powrocie do domu jeszcze udało mi się zaparkować w garażu tyłem, ale od tamtej pory jeżdżąc już tylko po mieście na krótkich odcinkach już prawie w ogóle nie cofa, chyba że jest równa gładka nawierzchnia to czasem delikatnie ma chęć.
Pytanie teraz, czy zbyt mały poziom oleju w skrzyni może powodować brak wstecznego ? Pytam ponieważ znalazłem post w którym człowiek samodzielnie wymieniał olej w skrzyni. Po spuszczeniu 4 L zalał 3,5 L i wszystko działało poza wstecznym, po dolaniu jeszcze 0,5 L wsteczny wrócił. Z drugiej strony byłem ostatnio na komputerze który wykazał błąd "U1900 - uszkodzona szyna komunikacyjna (CAN)", czy to może być błąd odpowiadający za konkretną rzecz czy to mogą być różne rzeczy ?