Temat: [S-MAX 2006-2015] Nie działa klima
View Single Post
Stary 27-08-2016, 08:38   #177
elbarto
ford::average

Imię: Bartek
Model: S-MAX
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Nie działa klima

cześć.
w pierwotnym poscie pytałem o lokalizacje presostatu w s-maxie. jeśli ktoś wie proszę o info, bo przy szybkich oględzinach znalazłem tylko czujnik na przewodzie pod podszybiem.

problem jaki mam wygląda tak:
- klima włącza się i wyłącza nie regularnie i bez widocznej przyczyny.
- wentylator startuje _zawsze_, przy wyłączonej klimatyzacji, na zimnym silniku. kilka sekund po uruchomieniu silnika.

jako że nie mogłem się brudzić, to posiedziałem tylko z laptopem:
- brak błędów w module klimy i silnika,
- czujnik wysokiego ciśnienia wyłączony
- jest widoczne żądanie uruchomienia klimatyzacji,
- nie zawsze mimo to włącza sięsprzęgło sprężarki,

oczywiście jak się włączy to działa, ale co ciekawe gdy prze gazuję do maksymalnych obrotów, sprzęgło sprężarki się wyłącza, i nie chce się uruchomić ponownie (żądanie włączenia widoczne) gaszę auto, zapalam, sprzęgło startuje.

rozwiązanie problemu chcę rozpocząć od sprawdzenia dlaczego wentylator pracuje _zawsze_. temperatura płynu chłodniczego i głowicy jest identyczna, rośnie prawidłowo, czasem chwilowo jest różnica 1 stopień, co raczej logiczne. oczywiście na zimno, temperatury też są zimne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ktoś wie, ma pomysł, co jeszcze (jakie parametry) mogą uruchomić wentylator? jakieś inne temperatury, inne wskazania?

jakiś przekaźnik zawieszony? (który?), uszkodzony modół sterowania wentylatorem, a może jednak kabelek do modułu wentylatora jakoś raz styka a raz nie i stąd takie szaleństwa? wstępnie go sprawdziłem ale....

może ktoś konkretnie coś podpowie, jakie moduły, parametry, przekaźniki, ewentualnie wtyczki i wiązki sprawdzić?

nie znam s-maxa, więc ewentualne lokalizacje mile widziane. np jakiejś problematycznej wtyczki którą trzeba sprawdzić, wyczyścić itp?

Ostatnio edytowane przez elbarto ; 27-08-2016 o 15:50
elbarto jest offline   Odpowiedź z Cytatem