Odp: Tempomat nie działa - Cruise Control
No to dołożę i ja swoje 5gr do tego tematu - z czasami działającym tempomatem borykałem się od dobrych kilku miesięcy. Objawy jak u wszystkich - nie da się włączyć tempomatu a jak już się czasami uda to tempomat sam z siebie potrafił się wyłączyć. Czarę goryczy przelał tegoroczny urlop - dość walenia w kierownicę, trzeba coś z tym zrobić. Poczytałem wiele wątków na ten temat i korzystając z dobrej pogody zabrałem się dziś za rozbieranie kierownicy - przelutowałem wszystkie możliwe konektory na module i na razie wszystko działa - do tego celu użyłem spoiwa ołowiowego bo jak wiadomo bezołowiowe jest dużo bardziej wytrzymałe ale tez dużo bardziej kruche, być może stąd "zimne" luty. Nie ruszałem przycisków od tempomatu, niczym nie nie psikałem, ani nie próbowałem czyścić. Cała operacja razem z jazdą testową zajęła mi 1,5h (chyba nieźle zważywszy, że robiłem to pierwszy raz i najwięcej czasu pochłonął mi demontaż poduszki - teraz już jestem mądrzejszy i pewnie wytargałbym ją w 2 minuty gdyby zaszła potrzeba. Porobiłem przy tej okazji kilka zdjęć więc jeśli ktoś zainteresowany to w przyszłym tyg postaram się napisać mały tutorial.
|