Temat: [Fiesta 2008-2012] wybór 1.6 TDCI czy 1.6 Duratec
View Single Post
Stary 29-08-2016, 09:51   #6
juniorkm7
ford::average

Model: Ford Fiesta Sport + Fiesta Titanium Econetic
Silnik: 1.6 Tdci DPF FAP 95KM + 1.6 Tdci 95KM Econetic
Rocznik: 11.2013 + 06.2014
Domyślnie Odp: wybór 1.6 TDCI czy 1.6 Duratec

Ja mam w domu 2x 1.6 TDCI po lifcie - jedna sport jedna titanium. Powiem szczerze moje spostrzeżenia

1. Autko bardzo żwawe i elastyczne, wersja sport mimo tej samej mocy ma masę własną 1030kg i naprawdę idzie pełnym ogniem.
2. Oba auta które mam (2013) nie mają dwumasy więc nie rozumiem tego narzekania.
3. Focus 115KM ma turbo o zmiennej geometrii, Fiesta 95KM ma stałą geometrię więc to nie powinno się popsuć.
4. W obu fiestach mam DPF FAP i w sumie nie generuje on żadnych problemów. Jedyne co musisz robić to od czasu do czasu przegonić auto jak najdzie ochota a nie jeździć dziadkowym tempem na niskich obrotach.
5. Denerwujące jest wskazanie "zmień bieg - będzie bardziej eco" po zmianie biegu auto najczęściej pali więcej bo ma obroty w okolicach 1500. Optymalne spalanie osiągam przy 2000obr i potrafi się kształtować w okolicach 3.5l, nawet z prędkościami typowo miejskimi na przykład 50 na 2 biegu, 70 na 3 itd. Jak wyłączysz klimę to nawet 2.8l/100 i nie jest to zabójczy dla podzespołów ecodriving
6. Fiesta z pakietem sport wygląda zabójczo i jest twardsza od titanium
7. Obie fiesty wchodzą w zakręty jak gokart i często zdarzyło mi się mimo mniejszej mocy objechać typu BMW właśnie na krętych drogach
8. 1.6TDCI ma spory zapas mocy do chipa jak ci się znudzi - mnie jeszcze gwarancja miła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
juniorkm7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem