Temat: [Fiesta 2008-2012] wybór 1.6 TDCI czy 1.6 Duratec
View Single Post
Stary 29-08-2016, 19:38   #10
juniorkm7
ford::average

Model: Ford Fiesta Sport + Fiesta Titanium Econetic
Silnik: 1.6 Tdci DPF FAP 95KM + 1.6 Tdci 95KM Econetic
Rocznik: 11.2013 + 06.2014
Domyślnie Odp: wybór 1.6 TDCI czy 1.6 Duratec

Cytat:
Napisał kramar1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki wielkie za konkretną odpowiedź, na którą czekałem od posiadacza modelu którego szukam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Tylko pytanie jak to jest z tymi wersjami? Chodzi mi głownie o posiadanie dwumasy, zmiennej geometrii i DPF'a.
Słyszałem że modele do rocznika 2008 ( wersja 90km) to one własnie nie mają DPF lub dwumasy, a te z silnikiem 95 km mają już wszystko łącznie ze zmienną geometrią.
Czy jest jakaś zasada czy po prostu każdy model najlepiej sprawdzić po VIN?

juniorkm7 powiedz mi jeszcze o tej opcji "zmień bieg", czy można to jakoś wyłączyć i czy często jeździsz po mieście?
Co do dwumasy musisz poprosić sprzedającego o VIN i obadać - gdzieś na forum ktoś oferował sprawdzenie czy jest dwumasa czy nie. Co do DPF to 95KM bywały bez DPF ale to chyba są pierwsze poliftówki z 2012 ale RM2013 (nawet nie wiem czy moja titanium ma czy nie mimo że jest z początku 2013).

Jeśli chodzi o zmienną geometrię to nie ma (nie wiem jak z rocznikiem 2016) jej w 95KM - dopiero w 115KM są bo interesowałem się turbiną z focusa na plug&play - jest to podobno właściwie jedyna różnica między tymi silnikami.

Co do DPF to jeszcze nie widziałem żeby auto paliło jak VW 2x więcej - procedure wypalania chyba tylko raz widziałem i spalanie się zwiększyło o 0.5l ale też nie dam głowy uciąć bo mogła to zrobić klima.

Opcja zmień bieg jest to taka strzałka na wyświetlaczu między zegarami - można ją wyłączyć podpinając złącze diagnostyczne tylko po co? Idzie się do tego przywyczaić ale co zrobisz... Na pocieszenie powiem że miałem wcześniej corsę to tam było to bardziej wkurzające bo się zapalała zielona kontrolka taka jak np od oleju z beszczelnym "SHIFT i strzałką".
juniorkm7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem