View Single Post
Stary 29-08-2016, 20:37   #3830
qlszef
ford::average

Imię: Sebastian
Model: Lexus ES. Był Mondeo MKIV 1.8TDCI oraz Mondeo MKV Hybrid
Silnik: hybrid
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Kaan1 - pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Najszybciej poziom naładowania baterii wzrasta kiedy pracuje silnik spalinowy. Oczywiście tocząc się z górki także bateria się ładuje a jeśli podczas takiego toczenia wciskam hamulec to ładowanie jest wzmożone.

Chcąc jechać hybrydą w miarę ekonomicznie na autostradzie na pewno nie będzie monotonii. Pisałem o tym wcześniej. Mianowicie jak jest pod górkę, jedziemy na spalinowym. Ładuje się wtedy bateria. Następnie mamy z górki, to wciskając delikatnie gaz wykorzystujemy prąd aby podtrzymać prędkość. Chyba, że jest to mega duża górka to całkiem odpuszczamy gaz i wtedy znowu mamy ładowanie bo się toczymy z góry. Jeśli droga jest prosta to przykładowo rozpędzam się do 130km/h (ładowanie) następnie odpuszczam gaz i toczę się z rozpędu. Oczywiście auto zwalnia. Powiedzmy jak zwolni do 110km/h dodaję lekko gazu na podtrzymanie i jakiś czas (niedługi) tak jadę aż bateria wymaga ładowania to wtedy znowu rozpędzam do 130km/h (lub więcej jak kto woli). Taka jazda raczej nie jest monotonnaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Oczywiście nie jest też wygodna ani przyjemna. Na próbę jakiś czas tak jechałem i wtedy auto paliło 4.3L. Jeśli się komuś chce bawić w eko to możeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że autostrada nie jest ulubionym środowiskiem hybrydy ale .....uważam, że trzeba tu zaznaczyć że przy 130-150km/h w Mondku jest znacznie ciszej niż w hybrydowych Toyotach. Fordowski eCVT mam wrażenie, że pracuje bardziej cywilizowanie niż Toyoty. Przykładowo jak ustawiłem na tempomacie 110km/h to gdyby nie grafika na desce rozdzielczej to niejednokrotnie nie widziałbym jaki silnik pracuje. Jak jeździłem Aurisem HSD to przy 110km/h jest wyraźnie głośniej a na dodatek Toyota nie przejdzie w tryb elektryczny przy takiej prędkości.

Co do cyklu Atkinsona to wydawało mi się, że tak głównie chodzi o moment otwarcia/zamknięcia zaworów. Ogólnie te silniki mają mniejszą moc (są mniej wysilone) ale bardziej efektywnie spalają mieszankę.
qlszef jest offline   Odpowiedź z Cytatem