View Single Post
Stary 31-08-2016, 11:14   #3853
stefanb
ford::advanced

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna

Cytat:
Napisał microbot Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zastanawiam się, jako że ja autami jeżdżę do bólu - znaczy wymieniam rzadko, to czy zgłaszać to brzęczenie silnika? Dzisiaj się temu przysłuchałem rano i mam takie wrażenia, że brzęczy w zakresie obrotów 1250 - 1400, gdy silnik zafaluje na 1500 i więcej to nieprzyjemny dźwięk znika.
Na mój chłopski rozum to musi być jakaś śrubka do regulacji obrotów, lub nowocześniej jakiś soft który by nakazywał mu na starcie utrzymanie obrotów powyżej 1400 i problemu by nie było.

Może by na forum zrobić ankietę, komu silnik brzęczy i w jakim zakresie obrotów?
Na forum jest wątek opisujący podobny problem w Focusach (podpięło się pod niego też paru właścicieli Mondeo):
http://forum.fordclubpolska.org/show...228160&page=44
Niektórzy twierdzą, że problem można wyeliminować aktualizacją softu w silniku, ale podobno nie każdy serwis chce to robić, nie każdy umie, niektóre twierdzą, że żadnej aktualizacji nie ma, itp., itd. Przyczyną brzęczenia jest rzekomo jakiś zawór upustowy w turbinie, aczkolwiek brzęczy niby tylko po uruchomieniu zimnego silnika, a potem już nie - pytanie jak jest u Ciebie - czy np. słychać to w czasie jazdy w tym zakresie obrotów, itp. Także temat do końca niezbadany, na pewno nie zaszkodzi zapytać się w ASO...
stefanb jest offline   Odpowiedź z Cytatem