Odp: Mondeo MK5 - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyczna
2 dni temu samochód mało znanego producenta mebli chciał mnie wkomponować w rów. Na szczęści nic nikomu się nie stało. Nie wiem jakim cudem auto nie ma na nadwoziu nawet 1 ryski.
Podjąłem manewr wyprzedzania wspomnianego auta z meblami (zabudowa jak izoterma) przed tym autem wcześniej do ruchu włączył się tir z naczepą z kruszywem czyli przysłowiowa patelnia. Włączyłem kierunek wychyliłem się z pół auta na środek drogi i but - na liczniku jeszcze około 60km/h. Dojeżdżam w okolice jego drzwi o on się bierze za wyprzedzanie patelni i mnie spycha do rowu. Ja po heblech + automatycznie klakson który mnie chyba uratował.
Ponad pół auta poza asfaltem i wtedy puściłem hamulec i jak się zrobiło miejsce to wróciłem na drogę. Nic nic komu się nie stało. Na szczęście w trakcie wyprzedzania nie miałem więcej jak 80km/h.
Nie wiem na ile to zasługa systemów auta a ile moje umiejętności ale ucierpiało troszkę podwozie - tzn próg od spodu ma parę rys od kamieni z pobocza oraz jest mała dziurka też pewnie od kamienia w osłonie podwozia koło progu.
Muszę zamontować na stałe wideo rejestrator więc jak możecie to podajcie jakieś sensowne propozycje.
Kierowce meblowozu zatrzymałem i pojechałem mu ale nie zrobiłem zdjęcia jego auta - wszystko przez nerwy. Zaprawki na plastikowym progu będę musiał zrobić niestety sam. Masakra ogólnie.