Temat: [Focus 2011-2014] 1.6 Ecoboost - odwrócone panewki
View Single Post
Stary 03-09-2016, 18:20   #1
lewap02
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: Focus
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2012
Domyślnie 1.6 Ecoboost - odwrócone panewki

Witam.

Od lipca 2015 jestem właścicielem focusa 1.6 Ecoboost (wersja 150km) z 2012 roku. Przy zakupie przebieg wynosił 77 tysięcy km. Autko wziąłem od dilera forda jako używane z gwarancją roczną. Wrażenia z roku użytkowania świetne, zrobiłem nim 26 tysięcy km. Dwa razy robiłem przegląd w ASO z wymianą oleju (przy 80 i 100 tysiącach). Nie był żyłowany, choć oczywiście został "sprawdzony", ale to też nie na zimnym silniku i nie codziennie. Po prostu normalne użytkowanie.

Przy 103 tysiącach po przejechaniu ok. 160km autostradą zacząłem słyszeć stuk spod maski. Brzmiał niepokojąco, ale bardzo spokojnie dojechałem jeszcze ok. 15km do domu i następnego dnia ok. 7km do mechanika. Diagnoza - odwrócona panewka na jednym z cylindrów. Stan pogorszyło też trochę to, że dalej nim jeździłem, no ale cóż - nie wiedziałem.
Mechanik polecał mi wymianę silnika, ale nie są one zbytnio dostępne na rynku (nowy odpada), a już na na pewno nie z wiarygodnego źródła. Udało nam się kupić nominalny wał, korbowód i panewkę. Panewka pochodzi z innego egzemplarza silnika, w którym przy 100 tysiącach też zatarła się jedna z nich.

W internecie póki co nie znajduję żadnych informacji o tak poważnych awariach tak młodych silników. Może ktoś z Was słyszał o podobnych przypadkach. Ciekawi mnie, czy miałem pecha i trafiłem na egzemplarz należący do jakiegoś tam procenta wadliwych, albo może coś jest z nimi nie tak, jeśli by się okazało, że jest tego więcej. Aha, jeszcze ciekawostka - gwarancja skończyła się 3 tygodnie przed awarią...
Autko ciągle jeszcze jest u mechanika, więc nie znam kosztu naprawy.
lewap02 jest offline   Odpowiedź z Cytatem