View Single Post
Stary 05-09-2016, 21:21   #13
Aleksander1404
ford::average

Imię: Chris
Model: Ford Focus II / Ford Kuga II Vignale
Silnik: 2.0 Duratec-HE / 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2005 / 2017
Domyślnie Odp: Czy jazda ze zwiększonymi luzami zaworowymi jest bezpieczna dla silnika??

Cytat:
Napisał Adrian 1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aleksander 1404, Mechanik na osłuch uznal ze luz zaworów zbyt duży.
Proponuje zwalic pokrywe zawórw i zmierzyć luzy. Zanim założylem LPG do auta zapytałem o cene szklanek w Serwisie FORDA. Typek z Forda powiedział że jescze nie słyszał aby ktoś musiał wymieniać 16 szklanek. Koszt szklanek 20-30PLN. A cały remont powiedział mi 500PLN + koszt szklanek, ale na pewno u jakiegoś dobrego mechanika nie zapłacisz aż tyle.
Po uzyskaniu informacji w serwisie Forda w Radomiu odnośnie kosztów regulacji luzów w tym silniku to teraz te 500 zł zaproponowane w niezależnym warsztacie za tę usługę wydaje się "drobiazgiem". Jedyna dobra informacja z serwisu Forda była taka, że szklanki w zależności od wymiaru kosztują od 36 do 50 zł za szt., natomiast koszty robocizny to... od 3500 do 4000 zł - od razu dodam, że nie ma tu pomyłki w zerach - ok. 4 000 zł chcą za regulację luzów w tym serwisie i to za samą robociznę!! + koszt szklanek... Za takie pieniądze to można by sobie drugi silnik kupić z mniejszym przebiegiem...

ps. z tym ściąganiem głowicy to błąd w tekście, wiem, że do regulacji zaworów nie ściąga się głowicy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Aha...ostatnio dołączyły problemy z odpalaniem silnika za pierwszym razem - jak zimny i ciepły to odpala normalnie (za pierwszym razem), ale jak go zgaszę krótko po odpaleniu i po chwili znów odpalam to za pierwszym razem nie załapie... To może mieć związek z luzami zaworowymi??

Ostatnio edytowane przez Aleksander1404 ; 05-09-2016 o 22:09
Aleksander1404 jest offline   Odpowiedź z Cytatem