Odp: Montaż czujnika zmierzchu i deszczu
Próbuje zamontowac czujnik deszczu/zmierzchu w swoim focusie mk2 2005 kombi. Kupiłem włącznik z funkcją auto z c-max'a, kupiłem czujnik zmierzchu, gem wymieniłem wcześniej i na pewno to obsługuje bo po zakupie gema było to włączone i piny są w gnieżdzie, w kostce do gema roof1 /złacze c98 brakowało jedynego kabelka własnie 12 czyli sygnał, włączyłem wszystko w gem'ie elmconfig'iem i nie działa, sprawdzałem u kolegi co ma czujnik i działa u niego i ma tak samo wszystko w gemie włączone. Części swoich do niego nie zakładałem. Podłączam jak na schemacie czyli pin 12 w kostce c98 to sygnał z czujnika kabel 3, pin 11 to 1 kabel w czujniku - plus po zapłonie, pin 4 to 2gi przewod czujnika masa? Na przewodzie sygnalowym z czujnika mam +12v i na przewodzie w gem pin 12 mam +12v. Co jest nie tak czy uszkodzony włącznik swiateł?( raczej nie, mam "światła dzienne z przekażnika i przewodu oporowego i na 0 nie pali się nic , a na auto mam dzienne a po właczeniu w gem pala sie wszytskie przod i tył- dziwne czemu na 0 nie pala się dzienne?), uszkodzony czujnik zmierzchu - czemu na 3cim przewodzie -sygnał- nic nie nie zmienia ani na słońcu ani w ciemności - cały czas jest tam 12v.Mam wszystkie bezpieczniki włożone oprócz 3ciego w srodkowym rzedzie i 7dmego w dolnym-samochód nie gasł po cofnięciu kluczyka.
Znalazłem mondeo i podłączyłem swoj nowy włacznik świateł z funkcja auto i działa w mondeo, podłączyłem swoj czujnik zmierzchu i nie działa, zmierzyłem napiecia i są takie same jak u mnie na 2 kablach jest +12v( ta masa jest jakaś dziwna), wiec zamawiam nowy czujnik i powinno działać. Jak ktoś ma jakieś pomysły to chętnie posłucham.
Ostatnio edytowane przez umek19 ; 06-09-2016 o 20:44
|