Temat: [Mondeo 1996-2000] Szarpanie podczas przyspieszania
View Single Post
Stary 06-09-2016, 19:21   #1
hermano
ford::amateur

Imię: Adam
Model: Mondeo mk2
Silnik: 1.8
Rocznik: 1997
Domyślnie Szarpanie podczas przyspieszania

Posiadam Mondeo mk2, silnik 1.8 16V bez instalacji gazowej. Od pewnego czasu pojawiły się oznaki szarpania podczas przyspieszania. Szczególnie jest to odczuwalne przy zimnym silniku, Na ciepłym objawy zmniejszają się. Zdarza się wtedy że silnik pracuje bardzo wydajnie, nie czuć spadku mocy. Gdy próbuję przyśpieszać z niskich do bardzo wysokich obrotów to czuć, że moc silnika waha się w trakcie zwiększania obrotów. Odłączenie przepływomierza, , czujnika temp. powietrza oraz sondy lambda nie daje wyczuwalnych rezultatów. Wymieniłem: filtr, powietrza, filtr paliwa, przewody zapłonowe, świece, sprawdziłem pompę paliwa, szczelność regulatora ciśnienia paliwa, wyczyściłem przepływomierz, ustawiłem szczelinę na świecach 1,3 mm. Po wyjęciu listwy wtryskowej zauważyłem że wszystkie wtryskiwacze podają paliwo jednocześnie. Ciśnienie paliwa jest trochę niższe(o ile wiem ma być 3 jednostki a jest 2,5) ale takie było też dużo wcześniej i nie było problemów z szarpaniem. Zużycie paliwa ok 6,5 - 7 l/100 km. Wydaje mi się że szarpnięcia mogą być spowodowane chwilowym, znacznym przyśpieszeniem zapłonu i zapłonem mieszanki znacznie przed czasem co powoduje hamowanie silnikiem. Gdyby była to tylko przerwa w wytworzeniu iskry to myślę że nie byłoby czuć tak mocnego szarpania. Drugim objawem jest przerywanie silnika na wolnych obrotach tuż po uruchomieniu po kilkugodzinnym postoju. Po rozgrzaniu silnik na obrotach jałowych pracuje bez zastrzeżeń. Po zdjęciu wężyka z pokrywy zaworów czuć lekkie podciśnienie(od strony pokrywy zaworów)co jest raczej dziwne. Po zdjęciu rezonatora nad przepustnica silnik nie przerywał ale ta próba była zrobiona na ciepłym silniku więc może to być nie miarodajna próba. wyjęcie samego filtra powietrza nie pomaga. Kilkakrotnie przeprowadzałem reset pamięci ale nie pomogło.

Kończą mi się pomysły jak zdiagnozować usterkę prostymi metodami.
Proszę o pomoc.
hermano jest offline   Odpowiedź z Cytatem