View Single Post
Stary 14-09-2016, 22:08   #1
Sebvek
ford::beginner

Imię: Sebastian
Model: Mondeo mk4
Silnik: DW10
Rocznik: 2009
Domyślnie 1.6 TDCi drgania pedału sprzęgła oraz na biegu jałowym

Witam.

Posiadam Forda Focusa mk2 2005 rok 1.6 TDCi 109 km. W aucie czuję drgania pedału sprzęgła jak wciskam przy postoju, czy przy wyższych obrotach podczas jazdy. Auto ma 270 tys. przebiegu, wiem że sprzęgło i wysprzęglik był wymieniany przy 210 tysiącach, nie mam imformacji o dwumasie, ale podejrzewam, że przy tym przebiegu już tej oryginalnej nie ma od nowości, a jak się wymienia, to raczej komplet sprzęgła z dwumasą. Objawów też nie mam żadnych, płynnie się zmienia biegi, nie szarpie nic.

Na wolnych obrotach na rozgrzanym silniku czasami też auto dziwnie wibruje, na zimnym jest wszystko ok, jak włącze klime, to też wibracje są mniejsze. Sprawdziłem w trybie serwisowym obroty i są w granicah 780-790 na biegu jałowym, więc ok. Wymieniłem poduszke skrzyni biegów (nie jest zbyt dobrej jakości zamiennik), wydawalo mi sie ze bylo troche lepiej, ale chyba nie jest. Mechanik podczas rozrzadu popatrzyl na poduche kolo rozrzadu i mówił, że jest troche krzywa (czyli chyba odksztalcona) ale guma jest w dobrym stanie. Nie wiem, co robić dalej, bo jest to troche irytujące. Jak wykręce akumulator to wizualnie będę mógł ocenić tą drugą poduche, co jest pod akumulatorem?

Trochę się rozpisałęm, ale z góry dzięki, jeżli ktoś udzieli mi jakichś rad Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Sebvek ; 15-09-2016 o 09:29
Sebvek jest offline   Odpowiedź z Cytatem