View Single Post
Stary 16-09-2016, 20:59   #19
Aleksander1404
ford::average

Imię: Chris
Model: Ford Focus II / Ford Kuga II Vignale
Silnik: 2.0 Duratec-HE / 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2005 / 2017
Domyślnie Odp: Czy jazda ze zwiększonymi luzami zaworowymi jest bezpieczna dla silnika??

Zmierzyłem dziś ciśnienie sprężania w cylindrach i wyniki były takie: na zimnym silniku - cylindry od 1 do 4 odpowiednio: 16,5 bar; 15,8 bar; 15,8 bar i 16 bar, natomiast na ciepłym silniku (normalna temperatura pracy) wyniki były odpowiednio od 1 do 4 cylindra: 16,8 bar; 16 bar; 15,9 bar i 16 bar.
Tylko zrobiłem jeden błąd - przy pomiarze na ciepłym silniku mierzyłem bez wciśniętego gazu (przy zamkniętej przepustnicy), natomiast na zimnym już z wciśniętym gazem, ale z tego co wiem przy otwartej przepustnicy wyniki powinny być nawet ciut lepsze (jeszcze wyższe ciśnienie). Gdzieś widziałem dane, że w tym silniku ciśnienie właściwe to 1,5 - 1,7 MPa, a minimalne to 1,3 MPa, zatem wychodzi na to że ciśnienie w cylindrach jest bardzo OK.

Czy takie wyniki ciśnienia sprężania można osiągnąć przy nieszczelnych zaworach?? Może jednak ten mechanior co mierzył luzy zaworowe miał rację mówiąc, że luzy są OK...

Chciałem powtórzyć pomiar na ciepłym silniku, tym razem z otwartą przepustnicą - niestety jak na razie zmierzyłem tylko 4 cylinder bo tak wkręciłem tę końcówkę od przyrządu, że teraz jest problem aby ją wywlec z gniazda świecy, bo tak się zaklinowała... Ale co się okazało - ciśnienie na 4 cylindrze wyszło (z otwartą przepustnicą) 17,5 bar, a wiec 1,5 bara wyższe niż z zamkniętą przepustnicą (też na ciepłym silniku). Biorąc pod uwagę, że na 1 cylindrze ciśnienie wynosiło 16,8 bar to jeśli przy otwartej przepustnicy też byłoby większe o ok. 1,5 bar to mamy już 18,3 bar.

Stąd mnie zastanawia czy ciśnienie wyższe niż norma, o której pisałem wyżej (15 - 17 bar), może sugerować także jakąś usterkę??
Aleksander1404 jest offline   Odpowiedź z Cytatem