View Single Post
Stary 17-09-2016, 10:08   #27
Sochi87
ford::amateur

Imię: Maciek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 Pb 145 km
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Po wykasowaniu powraca błąd katalizatora P0420 . Co jest przyczyną ?

Cześć,

mam podobny przypadek ale rozwiązania problemu dalej nie doszukałem się. Sprawa wygląda tak;
1. Po wymianie oleju, filtrów powietrza i przejechaniu 60-80 km wywaliło mi pierwszy raz błąd p0420
2. Zauważyłem że olej był o 100-200 ml przelany ponad miarkę więc wróciłem do mechanika i upuścił mi tyle, teraz jest idealnie w połowie miarki, wcześniej był ten 1 cm ponad max. Skasował mi przy okazji ten błąd więc zadowolony myślałem ze jest już ok.
3. Po kolejnych przejechanych 70 km błąd wywaliło znowu. Tym razem jeździłem tylko ekspresówką więc wysokie obroty żeby nie było że tylko miasto.
4. Sprawdzamy więc dalej: analiza spalin nie wykazała nic złego więc katalizator ok, miernikiem sprawdzone wszystkie czujniki i też nic niepokojącego. Zmieniłem świece zapłonowe (nie wiem czy to ma coś wspólnego ale mechanik pokazał mi je i były środkowe dwie delikatnie obsmarowane olejem)
Po tym i oczywiście po wykasowaniu błędu dalej jeździłem znowu te 60-70 km i kolejny raz check engine się pojawił. Dziwne jest to że zawsze się pojawiał w okolicy takiego przebiegu po skasowaniu błędu i zawsze to było na obrotach 2500-3000. Dodam że auto ma moc i pracuje równo, nic więcej niepokojącego nie zauważyłem. Odkąd pierwszy raz wyskoczył mi ten błąd zrobiłem już 2000 km.

Czy ktoś może mi podsunąć jakiś pomysł ?
Sochi87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem