Odp: Zimówki czy wielosezonowe ? Modele do kwoty.
Napiszę z własnego doświadczenia, a nie z testów internetowych.
Od ponad 3 lat jeżdżę na goodyear 4seasons. Nie mam nic do zarzucenia tym oponom w kwestii trakcji czy przyczepności. Jeździłem na nich latem przy ponad 30 stopniach jak i zimą w śniegu i na oblodzonej jezdni. Mam porównanie do opon semperit letnich (moim zdaniem bardzo dobra i mało doceniana opona) jaki oponami zimowymi barum (takie miałem poprzednio). Jedyny plus dla dwóch kompletów opon to taki, że było ciszej podczas jazdy. Nic więcej. Nie stoję w kolejce do zmiany opon (mam akurat jeden komplet felg) i nie płacę za to. Przy zmianie pór roku nie przejmuje się zmiennoscia aury (mróz, śnieg).
Mieszkam w centralnej Polsce więc tutaj akurat taka opona sprawdza się doskonale.
W drugim miejskim aucie mam też goodyear 4seasons.
Tesciowie ostatnio kupili auto sprowadzone z Norwegii na 2 letnich oponach wielosezonowych vredestein quadrac (swego czasu takie chciałem kupic), a tam przecież śnieg to norma.
Ja nikogo nie namawiam, miałem dwa komplety opon, teraz mam jeden. Cenię sobie wygodę. Na pewno w pewnych przypadkach 2 komplety mają sens, ale nie zawsze.
|