View Single Post
Stary 21-09-2016, 10:06   #22
Marian sci
ford::beginner

Imię: Marian
Model: Ford Mondeo SCI
Silnik: 1.8
Rocznik: 2006
Smile Odp: Rozładowuje akumulator po postoju... poboru brak.

Cytat:
Napisał normek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzisiaj przed jazdą zmierzyłem napięcie na akumulatorze i wynosiło ono 12,4V, uruchomilem samochód normalnie jednakże przez pierwsze 10 minut dziwnie migało mi podświetlenie komputera. Gdy silnik nie pracuje - stacyjka jest w pozycji "zapłon" tego migania nie ma.

Dodatkowo niedawno w trasie miałem zapalenie się kontrolki awarii układu wspomagania kierownicy - po ponownym uruchomieniu znikneła i wiecej się nie pojawiła.
Pompa wspomagania jako pierwsza będzie "marudziła" gdy z ładowaniem będzie coś nie tak.

Tylko jest pewien problem... za każdym razem jak mierzę napięcie ładowania to jest w porzadku.
Jak zdiagnozować alternator aby go wykluczyć?
Witam
Kolego najprościej sprawdzić czy to wina alternatora, to zrób jak napisałem kilka dni temu. Odłącz tylko alternator od akumulatora (dwa kable) i wtedy po kilku dniach zobaczysz czy przyczyną jest alternator czy np. radio albo akumulator. Ja miałem alternator badany, mechanik mówił że w 100% jest sprawny (bo był testowany godzinę pod obciążeniem). Sam kilka razy mierzyłem napięcie ładowania i było OK. Kupiłem nowy akumulator, szukałem przyczyny w elektronice bo na diagnostyce wyskoczyło mi kilka błędów. W końcu zmieniłem alternator na nowy po próbie z odłączonym alternatorem, akumulator przestał się w końcu rozładowywać (to było z około rok temu).
Daj znać jak poszło

Bump:

Bump:

Bump:

Ostatnio edytowane przez Marian sci ; 21-09-2016 o 10:30
Marian sci jest offline   Odpowiedź z Cytatem