Cytat:
|
stuki-to za duży luz
więc co tu ma ciśnienie w cylindrach??
|
To w końcu stuki powodowane są przez za duży czy za mały luz?? Bo mi też się wydawało, że gdy pojawiają się stuki to znaczy, że luz jest za duży, ale w warsztacie gdzie na "słuch" stwierdzili, że to na pewno zawory słychać, powiedzieli też, że w tych silnikach z czasem luzy się...zmniejszają (trzonki się wybijają czy jakoś tak) i to powoduje właśnie stuki, a gdyby luzy były zbyt duże to powodowałoby to tyle, że cylindry nie byłyby dostatecznie napełniane (wiadomo zbyt krótkie i niepełne otwarcie zaworu) i objawem byłby "tylko" spadek mocy...
Dlatego właśnie sprawdzałem ciśnienie sprężania - a skoro jest właściwe to zawory na pewno się domykają. Z drugiej strony gdyby luz był za duży to zawór by się nie otwierał do końca wiec i dynamika silnika byłaby gorsza, a tego nie zauważyłem...
Bump:
Cytat:
|
niemożliwe
a płynu nie ubywa?
|
Płynu jest w sam raz - nic nie ubywa...
Oleju za to trochę ubywa - ale w granicach rozsądku
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z resztą z tym olejem to też ciekawa sprawa - nie wiem czy właściwie ilość zużywana przez silnik zależy od stanu silnika czy od producenta oleju
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak go kupiłem zalałem Castrol Magnatec 5W30 - przy zalewaniu ilość MAX na bagnecie - przy wymianie ilość trochę poniżej połowy skali, ale nie dolałem ani grama przez rok. Później zmieniłem na Valvoline SynPower FE 5W30 i w ciągu roku dolałem 1 L (a przejechałem niecałe 10 000 km) i przy wymianie poziom już był prawie na MIN. Teraz mam Valvoline MaxLife FE 5W30 - wymiana była w lipcu - i na razie poziom bez zmian...
Jedna rzecz mnie martwiła - przy okazji wymiany oleju zauważyłem, że silnik "poci" się przy uszczelce pod głowicą (na dwóch dłuższych bokach silnika) i wyglądało mi to bardziej na płyn chłodniczy niż olej, ale jak pisałem płynu mi nie ubywa... Nie ma też objawów uszkodzenia uszczelki pod głowicą czyli śladów obecności oleju w płynie chłodniczym i na odwrót...