View Single Post
Stary 24-09-2016, 10:11   #45
FilipEbR
ford::average

Imię: Mateusz
Model: Focus
Silnik: 1.6 Ti-VCT
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Dziwny dźwięk silnika na jałowych obrotach Duratec 1.6 Ti-VCT

Witam,

Jestem nie szczęśliwym posiadaczem Focusa '16 z silnikem 1.6 Ti-VCT 125km. Nieszczęśliwym bo zaraz po wyjechaniu z salonu i zrobieniu 80km cały olej silnikowy wyleciał na drogę a silnik się zatarł - wada fabryczna. ASO w ramach naprawy wymieniło mi oczywiście silnik, alternator, wszystkie uszczelki itp. został jedynie stary kolektor + osprzęt od klimy.

Wczoraj odebrałem wreszcie fokę i objechałem rodzinę jak trzeba - wcześniej chyba do salonu musiałbym zapraszać żeby pokazać co kupiłem. Jednak podczas jazdy powrotnej zauważyłem że silnik jęczy przy hamowaniu, dodawaniu gazu - zacząłem nasłuchiwać dziadostwa i ustaliłem że w okolicach 1000 obrotów słychać jęk. Nie jestem w stanie stwierdzić gdzie dokładnie w silniku bo nie mam nikogo do pomocy.

Przeglądając temat i odsłuc***ąc nagrania wszystko się zgadza tylko czy ten problem nie został już rozwiązany przez Forda? Minęło trochę czasu od kiedy powstał ten temat a foczki dostały lift. No chyba że mam teraz jakiś stary silnik założony :|

Czy ma ktoś taki silnik w polifcie i mógłby poratować? Wyobraźcie sobie moje nerwy w tym momencie...

P.s. Jeżeli znajdę kolejną usterkę w aucie teraz, to przysługuje mi wymiana na całkiem nowe auto - obecne nie będzie dalej naprawiane - tak więc..
FilipEbR jest offline   Odpowiedź z Cytatem