View Single Post
Stary 25-09-2016, 23:37   #47
truszczu
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Przednia szyba akustystna & czujnik deszczu

Ostatecznie po długich poszukiwaniach wstawiłem do mojego przedlifta szybę akustyczną. Dlatego podzielę się wiedzą dla potomnych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Szybę wstawiłem pilkingtona z powodu bardzo długiego oczekiwania na saint-gobain. Koszt to 1600zł z montażem.
Największy problem był z czujnikiem deszczu. Szklarze odradzali kombinowanie z nim bo mieli już wiele przypadków, że po jego zmianie (na inny nowszy typ) komputer wariował. No ale postanowiłem spróbować umówiłem się z nimi, że jak będę miał nowy okrągły czujnik podjadę do nich, a oni go przykleją na specjalny żel i zrobimy test.
Kupiłem tanio czujnik ale okazało się, że wtyczka jest inna. Dlatego porzuciłem temat czujników, a panowie znaleźli mi szybę podgrzewaną, IR, akustyczną z nadrukiem na stary kwadratowy czujnik. Wszystko pasowało bez problemu, jedynie trzeba wymienić osłonę lusterka na dłuższą.
Plusów takiej szyby chyba nie trzeba przedstawiać, natomiast minusy to problemy z sygnałem GPS. Antenę od fabrycznej nawigacji musiałem ostatecznie przenieść w tylne trójkątne okienko, a telefon muszę mocować jak najbardziej z lewej strony szyby wtedy coś tam trochę łapie satelit.

A szybę akustyczną często można poznać po nadruku ucha koło loga producenta szyby
truszczu jest offline   Odpowiedź z Cytatem