View Single Post
Stary 01-10-2016, 20:01   #4457
Ellmaris
ford::amateur

Imię: Patryk
Model: Mondeo MKIII Kombi GHIA
Silnik: 1.8b. 110km
Rocznik: 2003
Domyślnie Czarny ekran nawigacji DENSO

Jako że jestem posiadaczem nowego auta w tym przypadku od dwóch dni, forda mondeo kombi, witam wszystkich serdecznie. Otóż kupiłem mondeo w wersji GHIA sprowadzane z niemiec z silnikiem 1.8b, 110KM. Na wstępie sprzedawca zapowiedział że nie działa radio, otóż jak się dowiedziałem jest to nawigacja DENSO, a ów sprzedawca nie znał przyczyny awarii. Przeczytałem parę postów na ten temat lecz żaden nie pomógł. Kiedy przekręcałem kluczyk, słychać było jakby nawigacja startowała ale po sekundzie cisza, czasami mrygał ekran. Sprawdziłem bezpieczniki od audio bodajże nr 69 i 71/72 są w porządku. Wyjąłem cały panel, dodam że przyciski się świecą i od klimatyzacji działają, wszystko podpięte. Sprawdziłem zmieniarkę płyt cd, nie była podpięta, podpiąłem, działa wszystko się wysuwa. Zrzucałem również klemy żeby zresetować z nadzieją że wszystko się odpali, lecz wydaje mi się że napęd dvd jest nie działający bo nawet po podpięciu klem itp. nie reagował. I stąd moje pytanie gdyż jestem zbyt zielony na jakiej zasadzie cały ten mechanizm działa, czy napęd powinien ruszyć po przekręceniu kluczyka? Jak na razie w ogóle nie reauje, płyta oryginalna stoi w miejscu. Duża wtyczka jest podpięta, mały czarny kabelek był urwany, nie wiem od czego jest, podejrzewam że do transmisji obrazu, obrobiłem w oryginalną wtyczkę jeszcze raz wpiąłem i dalej żadnej reakcji. Jakieś pomysły lub porady? Czy napęd może być popsuty? Dziś jest już późno ale jutro sprawdzę jeszcze czy dochodzi jakieś napięcie do tego napędu. Pozdrawiam.
Ellmaris jest offline   Odpowiedź z Cytatem