Witam Panowie oraz Wszytskich na tym forum. To moj pierwszy post wiec mam nadzije ze nie walne byka.
Dolacze sie do tematu wspomagania iz walczeo do tygodnia z tym w mondeo mk4 TDCI 2008/9.
Auto mam od 2 miesiecy. Po zejsciu z lawety sprawdzalem plyny i widzilem ze ciemny jest plyn wspomagania ale wspomaganie dzialalo i nie dawalo zadnych objawow ani pompa. Przy wymianie pierwszego oleju sprawdzilem caly magiel polaczenia przewody-nic cisza nie cieknie, nie polamane nie pognite. Po 3 dniach zrobila mi sie piana w zbiorniczku i byl totalny haos tam. Slynny problem zbiorniczka mnie dopadl. ale dolalem plynu do kreski max i ucichlo jak makiem zasial. Obecnie pracuje w Finalndii i po przyjechaniu tutaj znow ten sam problem. piana ale do tego pompa zaczela wyc niemilosiernie. Dycyzja syzbka wymiana plynu z plukaniem. Zalany fordowski plyn ze specyfikacji. EFEKT??? zadne to samo wycie i milardy babelkow. Pompe wymienialem w zeszly czwartek. Iz mialem od sobty do czwartku wolne razem z kolega dzien w dzien po 5,6h sprobowalismy odpowietrzyc uklad wszytskimi spoosbami jakie znalezlismy w necie. Dodam wprost ze cale forum zczytalem dotyczacych postow spomagania.
Dalej w maglownicy mam powietrze ktore slychac przy koncach skretu zwlaszcza na wylaczonym silniku.
Probowalismy roznych metod nawet z zasysaniem pluny podcicsnieniem krecac kierownica i nic. Na odpalonym silniku na wylaczonym caly czas ten sam efekt sa bable.
Najgrzoej jest na rozgrzanym silniku bo bable sie rabia takich rozmairow ze nie idzie ich sie pozbyc.
Bylem w ASO w Finalndii gdzie kupowalem pompe. oni nie maja zlotego srokda tak samo odpowietrzaja pompe jak probowalem z kolega.
Czy ktos moze ma jeszcze jakis pomysl co zt ym fantem zrobic?
Dzis sprobujemy zrzucic drazki z przekladni by ja ulownic moze krecac do konca wypchnie sie powietrze.
sprobujemy rowniez zrobis wielki zbiornik z 4litrami plynu moze w taki spsob sie da odpopwietrzyc.
Problem polega na tym iz na wezu powortnym wracja babelki ktore po przejsciu przez sitko w zbiorniku odrazu sa zasysane przez pompe i dalej w obieg.
Jezeli ktos bedzie mial jakis naprawde dobry pomysl zapraszam do podzielenia sie ze wszytskim tu obecnymi.
Ponizej link z efektem
https://youtu.be/HHMGHf3J4xQ
pozdrawiam Wszytskich raz jeszcze